duminică, 23 noiembrie 2014

Și bogații mor…


A murit Culiță Tărâță.
A murit Dinu Patriciu.
A murit Triță Făniță.
A murit…

Există o categorie de oameni pentru care sensul vieții este strângerea a cât mai multă avere. Nu contează prin ce mijloace - prin exploatare, prin șmecherii, prin speculă, prin furt. Nu contează că, pe măsură ce averea lor crește, tot mai mulți oameni au tot mai puțin, resursele fiind limitate la nivel de societate. Muntele de avere crește, ei se simt tot mai importanți, devin tot mai aroganți. Vă amintiți? După Marea Păcăleală, primii afaceriști vorbeau stânjeniți despre afacerile lor, la televizor. După trecerea anilor, afaceriștii au devenit îngâmfați, au început să se laude cum ei ”dau de mâncare la sute, la mii de oameni”, falsificând realitatea, căci averile lor provin din munca acelor oameni.

Oamenii de acest tip sunt reprezentativi pentru acest sistem social inechitabil și alienant.

Oare ce-or fi simțind, ce sentimente, ce trăiri or fi având ei în situația în care află că vor muri curând? Probabil că există bolnavi psihic a căror ultimă dorință ar fi să moară întreaga lume împreună cu ei, ca întreaga planetă să se transforme într-un rug uriaș. Există oameni care nu-și schimbă sistemul de valori pervertit nici în fața morții, sunt în stare să lase moștenire averea de milioane de dolari unui… câine.

Dar nu pot fi toți așa. Moartea nu face parte dintr-un joc, nu există nimic mai grav decât moartea. Cred că filmul ”Magnatul” (2004), cu Dorel Vișan în rolul principal, regia Șerban Marinescu, scenariul Bogdan Ficeac, reușește să transmită mesajul că, în fața propriei sale morți, chiar și bogătanul care și-a ridicat muntele de avere prin mijloace imorale își re-evaluează valorile: ”Nu-mi pare rău că mor. Îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc”, spune Mircea Moraru, magnatul interpretat de Dorel Vișan.

Fericit este cel care, în marginea neantului, are sentimentul că viața lui a fost plină de sens, de un anumit sens, generos, altruist, sentiment care-l îndreptățește să spere la un fel de nemurire: o amintire plăcută în memoria urmașilor.

Nu toți bogații merită acest fel de ”nemurire”, după cum se poate constata din următoarele comentarii pe care le-am adunat din pagini în care se anunța moartea respectivilor bogătani.

Comentarii despre Culiță Tăriță:

1). multi isi mai aminteste cum a fost creata,, insula mare a brailei,,cu ce sacrificii.. multi puscariasi si multi oameni nevinovati care in aceea perioada nu -si gaseau un loc de munca(amintitiva acea lege parca 69????) cind te prindea militia fara documente sau legitimatie de serviciu si te trimetea urgent la canal sau in ,,insula mare a brailei,,ori daca ceausescu a vrut sa faca ceva pentru ROMANIA sacrificind atitia oameni(cetateni romani) atunci mi se pare corect ca aceasta zona sa fie a statului roman in amintirea celor care au creato si au muncit si si-au pierdut vietile.nu mi se pare normal ca un HOOOOOOT sa profite.nu mi se pare normal ca bunul national sa incapa pe mina unor hoti a unor profitori care au furat si fura in continuare munca parintilor nostri si a noastra.....o intrebare v-ati gindit ce ve-ti lasa ptr viitor urmasilor vosti??????

2). Poate acu reuseste dna sa-i scoata ghearele din pamanturile tarii.

3). Un sobolan mai putin,mai avem destui hoti,ar avea de unde sa i-a dracul 10 pe zi si tot ar ramane prea multi

4). nici nu stiu daca sa-l ierte D-zeu, sau NU, parerea mea este ca D-zeu nu are nevoie de un hot care fura, nu pt ca nu are ce pune pe masa, fura pt ca nu stie sa faca altceva, nu-si pot creste o avere doar din sudoarea fruntii.
Da. Lacomia de bani, de avere nu e buna deloc. Insa drama e ca aceasta lacomie nu este lasata asa la voia intamplarii, ar fi bine daca ar fi asa. Rautatea ar fi mai mica. Aceasta lacomie ne este sugerata, promovata, ne este impusa la nivel oficial, de politica de stat : privatizari, liberalizari, investitori, concurenta, economie de piata....astfel ca ajungem sa facem orice pentru a ne satisface aceasta lacomie, unii pentru a avea sase case, palate....ajungand pentru asta sa minta sa fure, sa ajunga prin impostura in functii inalte in stat, iar altii, cei mai multi nu reusesc sa aiba sase case, si se cheama ca au avut ghinion

Comentarii despre Dinu Patriciu:

1). A mai crapat un mason bagat pana la gat in manevre murdare si transformat firme in suveica de produs bani si putere!

2). ce ai putea spune la moartea unui hot,escroc si ,nu in ultimul rand,TRADATOR de neam si tzara ? averea lui nu-i decat pretul tradarii,plata pentru neutralizarea PNL-istoric,a instrainarii petrolului si a altor multe actiuni ce vizau subminarea economiei nationale; stiindu-se "cu musca pe caciula",ca multi altii si-a "stramutat" furtisagurile pe alte meleaguri,ba si-a mai inscenat si circul cu "divortul",pentru a-si lasa familia in bunastare;bineinteles ca cei ce-au ciugulit faramituri din urma lui,vor vorbi doar de bine;tradatorul s-a dus,dar efectul tradarii sale ne va marca mult timp neamul;cel ce ne-a lichidat industria petroliera s-a dus,oare celce ne-a lichidat flota mai are mult?

3). Ca om de afaceri nu as fi dat nici macar zece bani pe el. Sa cumperi cu banii rusilor o rafinarie, dupa care sa o "vinzi" lor, pagubind statul roman de peste 800 de milioane de dolari, asta nu e afacere ci jaf, talharie. Pacat ca a murit inainte de a face macar zece ani de puscarie.



Comentarii despre Triță Făniță:

1). Tritaaaaa,Tritaaaaaa... oleu ... te-ai dus Trita, ce *ot deosebit ai fost ... Din tot ce ai agonisit pe acest pamant te-ai ales cu acest mormant ... Tritaaaaa, Tritaaaaa ...Fanitaaaa ..... ! Si acum sa ascultam, dar, incheierea tuturor invataturilor : teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile lui. Aceasta este datoria fiecarui Om. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau ( Sf. Scriptura - Ecleziastul 12 : 13,14)


2). Aiurea oameni buni,a fost un taranoi dur si abuziv,cred ca nici studii superioare nu a avut,desi ajunseseom de afaceri.O anumita perioada de timp a fost si seful mamei mele,a profitat la maxim de pe urma ei si cunostiintelor ei,o punea sa lucreze la birou de la 8 dimineata la 21-22 seara,era orgolios si un neam prost,era sa o imbolnaveasca pe mama de nervi daca eu nu as fi insistat si convins-o sa plece de la firma lui si sa scape de el.Nu-l mai ridicati in slavi ca nu merita,un taranoi ordinar,se vede si dupa fata lui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu