luni, 10 octombrie 2011

Vom fi un popor fără ţară ?

În emisiunea „Sinteza zilei” din 15 septembrie 2011, Ilie Şerbănescu exprima un adevăr îngrozitor : „Când am fost primiţi în Uniunea Europeană, ni s-a spus: ’Băieţi, vreţi să vă integraţi ? Daţi-ne nouă economia’. Şi le-am dat-o”.
   
În emisiunea „În premieră, cu Carmen Avram”, din 9 octombrie 2011, sub titlul sugestiv „Vrem pământ, please”, realizatoarea exprimă un alt adevăr îngrozitor: ne pierdem şi pământul de sub picioare. Iată ce spune Carmen Avram:
  
„Dacă în alte ţări vânzarea de pământ e considerată o problemă de securitate naţională, România le-a dat deja străinilor un milion de hectare de teren agricol. Occidentalii găsesc la noi suprafeţe imense, preţuri mici şi o legislaţie permisivă. Aşa că fac aici afaceri la care nici nu visau. Angajaţii români văd în ei nişte patroni serioşi şi harnici, dar specialiştii avertizează că se apropie o criză alimentară, iar România nu va mai avea control asupra pământurilor ei”. (…)

„Noi nu ne vindem ţara, decât dacă avem ofertă. Fără sprijin de la stat, obişnuiţi să-şi plângă de milă şi reticenţi în a se asocia unii cu alţii, fermierii români au început să vândă masiv teren agricol. Aşa au ajuns să înstrăineze un milion de hectare din pământul fertil al României şi fenomenul e abia la început. Occidentul nu vinde nimic, pe motiv că e o problemă de securitate naţională. La noi, însă, nu se întreabă nimeni dacă e înţelept să-ţi dai pământul şi ce se va întâmpla dacă ne va lovi criza alimentară”.

Mă tem că vom dispărea ca popor, nu doar că vom deveni un popor fără ţară. Pe de o parte constrângerile din afară, pe de altă parte prostia noastră lucrează eficient în acest sens.

Poate că, totuşi, pădurea ar rămâne în picioare dacă n-ar fi cozile de topor. Valeriu Tabără spunea: „Problema că vine să investească în România este un lucru excepţional. Nu cară pământul de aici”. Cei care, timp de mai bine de 20 de ani, au luat în derâdere strigătul disperat al oamenilor din popor „Noi nu ne vindem ţara !” au fost complici în procesul de expropriere a românilor de avuţia lor naţională.

8 comentarii:

  1. Ar trebui judecaţi cei care au făcut posibilă această vânzare de pământ şi condamnaţi, iar pămntul acela ar trebui naţionalizat, dat în arendă sau create ferme de stat.

    Politologul şi filosoful Slavoj Zizek a ţinut o cuvântare în faţa celor de la Occupy Wall Street, transcriptul în engleză a fost postat pe saitul mişcării. Încerc să traduc nişte părţi din discursul lui Zizek, cu unele din luările lui de poziţie nu sunt de acord, dvs. probabil nu aţi fi chiar cu mai multe de acord, ideea este că discursul lui, deşi controversat, este interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Ar trebui judecaţi cei care au făcut posibilă această vânzare de pământ şi condamnaţi, iar pămntul acela ar trebui naţionalizat, dat în arendă sau create ferme de stat."

    Uşor se poate strica ceva, greu se poate repara; uneori este imposibil să repari stricăciunile. O acţiune de felul celei pe care o sugeraţi ar fi extrem de periculoasă, ar fi etichetată ca re-instaurarea comunismului, iar consecinţele ar fi dezastruoase. Nu există nici măcar forţe interne pentru a înfăptui o asemenea reparaţie. Iar la nivel de Uniune Europeană politica este de vânzare liberă a pământului către străini. Aşadar, presupunând că ar exista nişte forţe care ar intenţiona reparaţia, ele ar fi atacate şi din interior, de anticomunişti şi de anti-naţionalişti, şi din exterior. Ar fi un prilej pentru ciopârţirea a ceea ce a mai rămas din ţară.

    Vinovaţi nu sunt doar cei care au promovat politica de cedare a pământului către străini, ci şi cei care, invocând sărăcia, şi-au vândut hectarele de pământ. De asta am scris, în repetate rânduri, că mai gravă decât criza economică, decât jefuirea averii naţionale, este criza morală, spălarea creierelor, manipularea, pentru că acestea au făcut posibilă deşertificarea economică. Se confirmă adevărul cugetării lui Adrian Păunescu: "Dacă vrei să distrugi un popor, distruge-i valorile". Românilor le-au fost distruse reperele axiologice fundamentale, inclusiv patriotismul. Nu aceeaşi situaţie este la alte popoare, de exemplu la unguri, la germani. Vedeţi emisiunea lui Carmen Avram.

    Prioritatea nr.1 ar trebui să fie re-educarea. Dar ceea ce se întâmplă în sistemul de învăţământ este exact ceea ce grăbeşte extinderea deşertului. V-o spun ca unul care lucrează, cu sentimentul vinovăţiei, în sistemul de învăţământ creat după chipul şi asemănarea sistemului social general, post-decembrist.

    RăspundețiȘtergere
  3. Brucan a spus chestia aia cu ”stupid people”. Marea masă e ignorantă și manipulabilă. E mai ușor să vinzi când nu ai bani decât să te asociezi în multhulitele cooperative. Pe de-o parte noi avem probleme de moravuri, într-adevăr, nu suntem maghiarii cu spiritul lor serios, pragmatic, gospodăresc și doritor de instruire, calități preluate poate de la nemți, pe de altă parte ținând cont de starea de sărăcie, de lipsa de educație și de manipulările masive de care au avut parte românii începând cu decembrie 1989, nu pot să îi condamn pentru vânzările de terenuri. Știți maxima aceea, ”peștele de la cap se împute”, maghiarii, criteriul de referință, nu au lăsat ca să se vândă pământ străinilor și au taxat băncile, în timp ce noi am făcut exact invers.

    O să urmăresc emisiunea.

    Am început să traduc din discursul lui Zizek, sper ca azi, mâine, zilele acestea, să postez textul.

    Legat de situația din România, nu pot decât să închei acum cu o glumă amară, care poate nu e de fapt glumă, ci s-ar putea să reflecte realitatea: ”scapă cine poate”

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Valerius,

    Am postat traducerea din discursul lui Zizek. Cunoscutul filosof și politolog este de-o vârstă cu dvs., este născut pe 21 martie 1949.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da. Asa vom fi incurind. Niste palestinieni. Procesul de palestinizare a R este in plin avint.
    Of topic
    http://www.youtube.com/watch?v=FEo328KzFLc&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  6. Am fost la Ocupați Bucureștiul, am făcut poze, o să scriu un reportaj.

    RăspundețiȘtergere