miercuri, 26 ianuarie 2011

Despre Nicolae Ceaușescu

 născut: 26 ianuarie 1918, Scornicești
ucis: 25 decembrie 1989, Târgoviște

 Opinia unui străin:

Poporul Statelor Unite este onorat că are ca oaspete al nostru un mare conducător, al unei mari țări. Este de mare folos pentru mine, ca Președinte, să am prilejul de a mă consulta cu un conducător național și internațional de talia oaspetelui nostru de astăzi. Influența sa pe arena internațională ca lider al României este excepțională”.

Jimmy Carter
(din filmul  Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu)

Opinia unui român: 

Nicolae Ceauşescu a acumulat o bogată cultură politică orală. A frecventat în anii de guvernare (mai ales în prima etapă) personaje publice de vârf ale lumii: şefi de state, de partide, sociologi şi politologi, ziarişti şi scriitori etc. În dialoguri cu aceştia a beneficiat de o uriaşă cantitate de informaţie intelectuală. În plus, i s-au insinuat maniere originale de abordare a ideilor şi ecuaţiilor sociale. Se vedea cum toate aceste câștiguri dospeau, puneau în mişcare motorul cerebral. Devenise aproape de nerecunoscut. Îl observasem atent şi înainte, prin plenarele UTC, unde dădea indicaţii organizaţiei de tineret. Fusese un om greoi în exprimare, cu idei ferme, dar expuse încâlcit. Eşafodajul argumentaţiei sale, pe fondul unei voinţe politice de neclintit, apărea insuficient de convingător şi mai ales de stimulativ. Acum se deschisese ideilor mari, înțelegea mesajele civilizaţiei, gândea curajos şi sistematic, se mişca înlăuntrul unei logici coerente".

Dumitru Popescu
(din  Jurnalul Național)


POST-SCRÍPTUM

28.01.2011

” D-le Valerius,

          Îmi scuzați insistența, vă pun din nou aceeași întrebare pe care v-am mai pus-o pe blogul meu: ce slăbiciuni ale lui Nicolae Ceaușescu v-au fost relevate de pelicula ”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, altele față de cele pe care i le știați de mai-nainte?
          Nu pun această întrebare decât din curiozitate.”

Domnule Bogdan,
              
                Sunt convins că prăbușirea sistemului socialist-comunist, în plan mondial, face necesară reflecția critică asupra acelui sistem, asupra premiselor lui teoretice (marxiste etc.), în general, și asupra regimului ceaușist, în particular. Dar, sunt de asemenea convins că acum, în plină criză de sistem a capitalismului, nu asta ar trebui să fie prioritatea-priorităților noastre, ale celor care mai credem în comunism. De condamnarea comunismului se ocupă, cu asupra-de-măsură, dușmanii acestuia.

                Totuși nu pot să nu răspund întrebării dv.

                Dv. ați prezentat foarte bine, în blogul dv., unele trăsături negative ale lui Nicolae Ceaușescu, prin urmare n-are rost să insist și eu asupra lor.

                Iată câteva ”slăbiciuni” ale lui NC care pot fi constatate vizionând filmul ”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”.

                1). NC era convins că el este omul providențial pentru națiunea română, că este omul care cunoaște perfect ce-i trebuie poporului român, fiind, deci, îndreptățit să ia decizii în numele acestui popor, el era convins că tot ce a făcut în cariera lui politică a fost exclusiv în binele poporului.

                Vedeți în film Timeline: 01:34:09

          ”Acum, când împlinesc 55 de ani și 40 de ani de activitate revoluționară, pot spune fără falșă modestie că mi-am făcut întotdeauna datoria ca un soldat credincios al partidului, că am slujit fără preget cauza socialismului, interesele vitale ale întregului nostru popor. (…) Sînt fiu credincios al poporului meu și-i știu durerea și vrerea. Dorința poporului este și a mea, să fie mai puternic, mai fericit, liber, stăpân pe al său destin, mai mândru, mai falnic în comunism”.

                2). Pofta lui maladivă de a da indicații, de a subordona realitatea față de ideile lui s-a concretizat și în crearea unui păienjeniș de consilii, comitete și comisii care au generat birocrație, formalism steril, paralizând creativitatea, spiritul de inițiativă, luarea deciziilor în economie.

                Vedeți în film Timeline: 01:13:23

          ”Avem în vedere ca în întreprinderile industriale, de transport și construcții, în întreprinderile agricole de stat și de mecanizare a agriculturii, precum și în institutele de proiectări și cercetării să se organizeze consilii și comisii pe domenii care vor funcționa pe lângă comitetele oamenilor muncii, sub îndrumarea, în același timp, a organizațiilor de partid din aceste unități. Astfel, se vor crea consilii de control muncitoresc, comisii pentru probleme de organizare a producției și a muncii, comisii pentru economii și buna gospodărire a unităților economice, comisii pentru mecanizarea și automatizarea producției, comisii pentru calitatea producției, iar la întreprinderile care au activități de comerț exterior, comisii pentru probleme de export-import. Și la întreprinderile care vor avea planuri de dezvoltare și de investiții, comisii pentru problemele dezvoltării și investițiilor. 

          Comitetele și consiliile oamenilor muncii, de comun acord cu organizațiile de partid, vor putea organiza, în măsura în care vor fi necesare, și alte comisii.”

                3). Filmul ”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” cuprinde și o secvență care ne prezintă un NC veștejit spiritual, debitând stereotipuri verbale (”limba de lemn”), construcții ilogice (”Cu efectivele de animale de care dispunem putem să realizăm realizând greutăți la tăiere un plus de carne peste ceea ce este prevăzut”), dezacorduri gramaticale grosolane. NC ne apare ca un om suferind de un autism sui generis, ca fiind captiv al unui mecanism creat de el însuși și care-l izolează de realitate. Asistența, inclusiv soția lui, constă în oameni cu fețele împietrite, al căror gând comun este, foarte probabil, acela de a scăpa cât mai repede de supliciul de a asculta flașneta vorbitoare care gesticulează în mod ridicol.

                Vedeți în film Timeline: 02:15:40

                Am început noul cincinal cu rezultate pe ansamblu pozitive, deși trebuie să spunem deșchis că, dacă lucram mai bine, dacă acționam într-un spirit de mai mare răspundere, organizam și asiguram controlul și buna desfacere a întregii activități, puteam să avem rezultate mai bune în dezvoltarea noastră economică-socială.

                Este, deci, necesar ca anul acesta să facem totul ca prevederile planului să fie în întregime realizate, iar acolo unde dispunem de tot ce este necesar și avem asigurată desfacerea producției, mă refer îndeosebi la esport, să facem totul pentru depășirea producției.

                Este necesar să facem totul ca programele care le avem pentru agricultură în acest an, programul de autoaprovizionare, să fie în întregime realizate. Cu efectivele de animale de care dispunem putem să realizăm realizând greutăți la tăiere un plus de carne peste ceea ce este prevăzut.

                Trebuie să facem totul pentru dezvoltarea științei. Avem mulți inovatori, mulți muncitori de înaltă specialitate, mulți țărani în stare să rezolve multe probleme ale practicii și tehnologiilor industriale și agricole. Practic, întregul popor trebuie să participe activ, în mod democratic, la conducerea tuturor sectoarelor de activitate.

                Este necesar, tovarăși, să dăm o atenție mai mare muncii de educare politico-ideologică, de ridicare continuă a conștiinței revoluționare, muncitorești, socialiste a maselor, a poporului. Problemele complexe care le ridică dezvoltarea socialistă în țară, dezvoltarea mondială, ridică multe întrebări și probleme. Pentru a le înțelege, oamenii trebuie să aibă o cultură politică, o cultură generală înaintată, să înțeleagă bine evenimentele, să știe care este direcția dezvoltării sociale și să înțeleagă că zig-zagurile care au loc în dezvoltarea aceasta impetuoasă este inevitabile în lupta aceasta puternică între forțele socialismului și forțele capitalismului și imperialismului, este inevitabil și anumite reculuri și înaintări, și înfrângeri chiar. Dar că toate acestea nu fac decât să impună măsuri mai bune pentru mersul înainte și că viitorul aparține socialismului, comunismului, lumii fără exploatatori, fără imperialiști și capitaliști.”

7 comentarii:

  1. Marele păcat cu Ceaușescu este că a fost ucis un român de-al nostru, un naționalist, în ciuda tuturor greșelilor sale.

    Dumnezeu să-i odihnească pe ei și pe copiii lor plecați prematur!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate o fi Cineva în Univers, pentru a face dreptate. Căci de la oameni... slabă speranță.

    Ați văzut emisiunea lui Mădălin Ionescu (Kanal D ?), în care a avut-o ca invitată pe Mihaela Ceaușescu ? Simpatică femeie; și prin ce spune, și prin cum spune. Aș asculta-o ore în șir. Am înțeles că face o serie de emisiuni cu MI.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, din păcate am ajuns să mă uit din ce în ce mai puțin la tv. Prefer să citesc, inclusiv despre marxism.

    Am citit din cartea Mihaelei Ceaușescu, ”Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”. Acolo sunt niște lucruri extraordinare. Cartea asta a fost băgată în biblioteci - știu asta pentru că soția mea este bibliotecară, noi de fapt acolo ne-am cunoscut, în perioada când îl citeam pe comunistul Kazantzakis, cel cu ”Alexis Zorba” :) - dacă sunteți tentat de ideea de a-i citi cartea dnei Ceaușescu, cred că puteți găsi această carte la biblioteca municipală.

    Doamna Ceaușescu are carismă. Este fiica lui Marin Ceaușescu, cel ”sinucis” la Viena.

    Eu de fapt sunt rudă cu ea, din partea mamei. V-am spus vreodată că am avut o mătușă care semăna teribil cu ea? Și fiica ei seamănă de ajuns de bine cu Elena Ceaușescu. Eu la figură însă semăn în partea lui tata.

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Valerius,

    Îmi scuzați insistența, vă pun din nou aceeași întrebare pe care v-am mai pus-o pe blogul meu: ce slăbiciuni ale lui Nicolae Ceaușescu v-au fost relevate de pelicula ”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, altele față de cele pe care i le știați de mai-nainte?

    Nu pun această întrebare decât din curiozitate.

    Apropo, deși nu sunt marxist, la cât am fost înjurat pentru că am luat apărarea marxismului naționalist românesc de până în anii ’80, cred că dvs. și cu dl Liviu ar trebui să-mi acordați titlul de comunist honoris causa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. PS Întâmplător, pe Antena2, acum, la 20:30, am dat de Andrei Păunescu, fostul meu coleg de clasă din generală, care ține o seară folk la Morar, împreună cu invitații săi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Bogdan,

    V-am răspuns în corpul articolului ”Despre Nicolae Ceaușescu”.

    RăspundețiȘtergere