sâmbătă, 18 februarie 2012

Tratatul fiscal al UE şi mentalitatea de lachei a băsiştilor


Ion Cristoiu, el însuşi un lacheu cu vechi state de plată (de pe când era implicat în presa comunistă), exprimă suficient de clar, în ciuda limbajului lui de om certat cu limba română, o mentalitate de lacheu, care, cred eu, este proprie şi băsiştilor:

          „Este o bătălie în interiorul Uniunii [Europene]. Franţa, Germania, motoarele acestei Uniuni, vor să impună neapărat acest Tratat [Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară]. (…) Cu cât sunt mai puţine ţări care se opun, cu atâta este mai bine pentru aceste mari puteri, care de fapt conduc Uniunea Europeană.
          Eu cred că România nu-şi putea permite acum să aibă poziţia Angliei şi cu atât mai puţin a Cehiei. Cehia este unul din copiii răsfăţaţi ai Europei. (…) Dacă acum noi nu semnăm acest Tratat, suntem împotrivă, în 3 zile ne făceau ăia de nu ne vedeam. Ne „împachetau”, ne coborau ăia cu rating-ul. Vezi domnul Orban, care a crezut la un moment dat că Ungaria este URSS şi într-o săptămână s-a dus cu mâna întinsă. 
          Trebuie să înţelegem, suntem o ţară mai mică, anumite lucruri nu-ţi poţi permite. Şi cred că ăsta o fi fost scopul principal al acestei bătălii, ca noi să fim şi noi  acolo. Dacă nu eram, imediat începeau investitorii, presa străină, „Aha!, România nu e în Tratatul ăla”, iar noi nu ne putem îngădui ce-şi îngăduie Polonia, Cehia, Ungaria – copiii răsfăţaţi ai Occidentului. Asta e !”.
(În emisiunea „Ultimul cuvânt”, din 15.02.2012, de la B1TV)

Lacheul Şef nu s-a dezminţit nici de această dată. După cum afirma doamna Ecaterina Andronescu, în aceeaşi emisiune, „Preşedintele s-a angajat pentru acest Tratat înainte de a fi discutat în ţară cu oricare dintre partidele politice, indiferent că se află la guvernare sau că se află în opoziţie”. Declaraţiile lui, pe această temă, parcă sunt declaraţii că „nu va precupeţi nici un efort pentru a transpune în fapte indicaţiile de inestimabilă valoare teoretică şi practică ale tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Secretarul General al PCR, Preşedintele RSR”. Că nu doar din întâmplare a ajuns Băsescu comandant de navă şi reprezentat al României pe la Anvers ! Dacă nu credeţi, citiţi declaraţiile spre care pun linkuri mai jos. „Sigur, statele nemembre ale zonei euro pot să opteze dacă adoptă acest tratat sau nu. Recomandarea, susţinerea mea este să o facem”. De la acela al cărui principiu politic fundamental este că trebuie să i-o sugă Marelui Licurici nici nu mă aşteptam să cârcotească.
          Dar el vrea să ne aburească, vrea să ne sugereze cât de combativ va fi el pe acolo: „Ce obiective avem noi, însă, în întâlnirea de mâine? Să se consfinţească participarea statelor non-euro la summit-urile statelor euro.” Adică, ce vrea omul ăsta ? Să se consfinţească în scripte ceea ce există în fapt: prezenţa în calitate de apaludac, de yesman.

Lacheii Lacheului Şef repetă ca flaşnetele ceea ce spune acesta.

Ion Iliescu, Preşedintele de onoare al PSD, a exprimat o poziţie principial-corectă:

Nu îmi explic, nu înţeleg această grabă, când în Europa lumea stă şi analizează. Nu suntem grăbiţi să îl semnăm acum, pentru că oricum suntem în afara zonei euro. Nu ştiu de ce se grăbeşte domnul Băsescu, eu nu ştiu ce cunoştinţe are el şi câtă economie înţelege el şi ce pricepe din toate acestea. De ce împinge de la spate o ţară să se angreneze într-o aventură (...). Nu îmi explic, este o aventură la care se angrenează nişte oameni fără să priceapă. (…) Noi nu avem rezerve şi atitudini negative, dar vrem să îl înţelegem mai bine, să îl analizăm şi să îl descifrăm. Mi se pare total nemotivată această grabă şi lipsă de grijă pentru a fundamenta o bună cunoaştere şi asimilare a unor lucruri înainte de a ratifica. E nevoie de o dezbatere".

În aceeaşi emisiune, Ecaterina Andronescu a exprimat un gând al lui Nicolae Titulescu: România va avea întotdeauna o şansă atât timp cât va şti să-şi desemneze conducătorii capabili de a-i apăra interesele. Dacă găsiţi înaintea mea scrierea în care apare acest gând, daţi-mi şi mie un semnal.

Linkuri către declaraţii ale lui Băsescu referitoare la poziţia lui faţă de Tratatul menţionat:

Declaraţie de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu (Palatul Cotroceni, 29 ianuarie 2012)

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, la finalul reuniunii informale a Consiliului European (Bruxelles, 30 ianuarie 2012)

Conferinţă de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, pe tema concluziilor reuniunii informale a Consiliului European (Palatul Cotroceni, 31 ianuarie 2012) 

5 comentarii:

  1. Am gasit cateva inregistrari audio si fo' trei scrieri (nici una in format electronic): "Discursuri - Inima Romaniei", "Drept civil" si "Eseu despre o teorie generala a drepturilor eventuale".

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc. Am rugat-o şi pe doamna Andronescu, prin email, să mă ajute în aflarea citatului exact şi a contextului în care Titulescu a exprimat ideea respectivă.

    RăspundețiȘtergere
  3. De când au venit Băsescu&Co la putere, avem lachei la cârmă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ăştia-s mai lachei decât cei anteriori.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ion Cristoiu, mare nesuferit este individul acesta mic, gras, egoist şi cu suflet scârbos de lacheu. Cum a întors el armele în 1989 fără nici o remuşcare, fără nici o tresărire de conştiinţă, aşa cum a-i face o întoarcere la dans!

    RăspundețiȘtergere