miercuri, 1 februarie 2012

Mioara Roman: fenomenul „Piaţa Universităţii” (1990 şi 2012).Marian Munteanu 'a fost un ceauşist notoriu'



În emisiunea „Incredibil” din 27 ianuarie 2012, de la Antena 2, având ca moderator pe Oana Roman, a fost invitată Mioara Romana, care a spus câteva lucruri interesante.

Despre fenomenul „Piaţa Universităţii 1990” a spus:

„Piaţa Universităţii” a fost o iniţiativă şi o idee generoasă şi a strâns atunci foarte multă lume de bună-credinţă. (…) 
Dar a fost şi multă impostură atunci. Marian Munteanu a fost studentul meu şi era un ceauşist notoriu. Că era şef la toate, la partid, n-ar fi nimic, dar s-a ridicat după Congresul XIV şi a scos niște fraze ! Că „tovarăşul… n-aţi pomenit de el !”. După aceea era mare anticomunist !
Au fost multe complicităţi, inclusiv serviciile străine. Nu trebuie să uităm un lucru, că aceste idei şi aceste schimbări s-au făcut la nivelul cel mai înalt. Ruşii şi americanii au hotărât lucrurile astea. Dar nici ruşii şi cu atât mai puţin americanii nu se aşteptau la asemenea schimbări în România.

Despre „Piaţa Universităţii 2012” a spus:
„Eu adresez omagiul meu oamenilor care reuşesc să stea acum, pentru că este un frig … Înseamnă că, totuşi, lucrurile au mers înainte, pentru că avem mai mulţi oameni care au spirit civic.”

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteţi răutăcioasă. Sau poate glumiţi.

    Pentru mine a fost interesant să aflu, de la Mioara Roman, că Marian Munteanu, lider anticomunist în Piaţa Universităţii în 1990, a fost un ceaușist notoriu înainte de decembrie 1989.

    Nu mă surprinde. Tata îmi povestea că în satul nostru de baştină primii care au trecut în partidul comunist erau foşti legionari. Eu însumi am putut constata cum oportuniştii s-au revopsit politic după Marea Păcăleală. Pe vremea aceea am scris un articol intitulat "Revoluţia ca developator de caractere", apărut într-un hebdomadar local (după cum obsevaţi, în acea perioadă nu mă eliberasem de moda terminologică potrivit căreia evenimentele din decembrie 1989 au constituit o revoluţie).

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Este păcat însă să ne dăm cu leuca în frunte şi cu ciocanul în genunchi fiindcă nu ne place afinitatea politică pe care o au unii şi alţii."

    Mă străduiesc să nu fac asta, încerc să-mi cenzurez raţional antipatiile în politică. Dar nu voi aplica niciodată principiul "Dacă-ţi e lovit un obraz, atunci întoarce-l şi pe celălalt".

    Mioara Roman a participat la nişte evenimente de importanţă istorică, de aceea relatările sale sunt interesante pentru mulţi oameni.

    Credeţi că ar fi drept să vă spună cineva: "Cucoană, tu te pricepi la poezii, lasă politica pentru cine se pricepe la politică". Politica ne afectează pe toţi, în consecinţă oricine este îndreptăţit să se exprime cu referinţă la "res publica"

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere