miercuri, 1 august 2012

Curtea Constituţională a României - Sfatul Înţelepţilor sau un grup de roboţi ?

Soarta referendumului din 29 iulie 2012 este sub imperiul deciziei Curţii Constituţionale a României. Prin această decizie, cei câţiva membri ai CCR au putere asupra destinelor a milioane de oameni.

Problema mea este: membrii CCR se vor implica în mod responsabil şi înţelept în luarea deciziei în spiritul şi litera Constituţiei ? Dacă ei vor gândi că rolul lor se rezumă la a verifica, aritmetic, îndeplinirea cvorumului, comparând numărul celor participanţi la referendum cu numărul celor de pe o listă de alegători mult diferită de numărul real (ne-ar trebui un Gogol, pentru a scrie "Sufletele moarte de pe listele electorale"), atunci nu avem nevoie de această CCR, formată din oameni plătiţi, fiecare în parte, cu sute de milioane de lei vechi, ne-ar fi suficient un robot, un computer !

4 comentarii:

  1. Sunt oamenii lui Băsescu. Mai degrabă face plopul pere și răchita micșunele decât să facă judecătorii de la CCR dreptate. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare că nu este semn bun pentru Băsescu această amânare. Pe "surse" se zvoneşte că totuşi Curtea va valida referendumul, iar Băselu va fi trimis la plimbare. Bineînţeles că plimbările vor include şi vizite pe la parchet. Dar vom vedea !

    RăspundețiȘtergere
  3. Legea referendumului a fost făcută prost, fără minte!
    1) În condiţiile boicotului, ea este echivalentă cu legea lui Boc, care cerea majoritatea absolută. CC ar trebui să ţină seama de asta.
    2) Pe fond, e absurd ca (judecînd în milioane) la scorul de 6-4 preşedintele să poată fi demis iar la scorul de 7-1, nu! În sport, unde lucrurile sunt bine aşezate, aşa ceva este exclus. Orice echipă care cîştigă cu 7-1 e mai bine cotată decît una care cîştigă cu 6-4. Cum poate explica CC o astfel de anomalie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aţi făcut, în forumul dv., nişte analize foarte interesante, cu instrumentarul matematicii, asupra implicaţiilor recentului referendum. Poate n-o fi "totul matematic sau matematizabil", dar fără matematică ne-am întoarce în copac; în sens figurat, căci în sens propriu ar fi imposibil.

      Ștergere