miercuri, 1 august 2012

Traian Băsescu – un „Preşedinte laş” şi mincinos



Prezint mai jos, pentru comparaţie, transcripturile a două intervenţii televizate ale lui Traian Băsescu.
Veţi constata că, potrivit propriei sale concepţii, el este „un Preşedinte laş”. Veţi putea constata singuri şi că minte.
Ce blestem o fi asupra noastră, de ce trebuie să avem în fruntea țării un astfel de om ? Cum e posibil ca un astfel de individ să rămână în istoria noastră, alături de mari personalităţi, ca Preşedinte al ţării timp de 10 ani ? Ce păcat ispășim ? Păcatul prostiei ? Al obedienței ?

Pentru cei care consideră că exagerez voi da o explicaţie detaliată.

Pe buletinul oficial de vot de la referendum era scrisă întrebarea: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu?", existând două posibilităţi de răspuns: DA sau NU.
Traian Băsescu a cerut "românilor" să nu se prezinte la referendum, să nu voteze. 
De ce ? Trebuie să distingem între motivul real şi pretextul mincinos. 
Motivul real este că el ştia foarte bine că nu are nicio şansă să obţină mai multe voturi pentru respingerea demiterii !  Şi mai ştia că, prin însumarea voturilor pentru demitere cu cele pentru respingerea demiterii, s-ar fi realizat cvorumul ("pragul") legal necesar pentru validarea referendumului, consecinţa aproape certă fiind demiterea lui (s-a văzut în final că au votat împotriva lui aproape 90% dintre cei care au participat). 
Pretextul a constat în următoarea minciună perfidă: el a susţinut tot timpul că miza reală nu este demiterea lui, ci "legitimarea loviturii de stat" ! Adică a falsificat rostul referendumului, exprimat clar prin întrebarea de pe buletinele de vot, manipulând o parte din cetăţenii cu drept de vot. 
Prin îndemnul de neparticipare la referendum, Băsescu a realizat următoarele scopuri:
- a împiedicat realizarea cvorumului şi, prin aceasta, el poate obţine invalidarea referendumului (consecinţa fiind reîntoarcerea lui pe funcţia de Preşedinte);
- a făcut ca susţinătorii lui reali să se amestece cu cetăţenii care au drept de vot şi care nu au dorit să participe la referendum, dar care nu-s susţinătorii lui; pe baza acestei confuzii el a insinuat ulterior că toţi cei peste 10 milioane de electori care nu s-au prezentat la vot au fost împotriva demiterii sale.
Îndemnul la neparticipare la referendum este, după cum el însuşi declara în interviul de la TVR1,  "atitudinea unui Preşedinte laş".

Interviu la TVR1 (12 iulie 2012)

Jurnalistul :
Ce le spuneţi acestor oameni ? Pentru că am văzut multe opinii în rândul populaţiei de genul „Domnule, îl vreau pe Traian Băsescu jos ! Nu contează cum, nu mă interesează că respectă sau nu legea, noi îl vrem să plece de-acolo, de la Palatul Cotroceni !”
Traian Băsescu :
Eu o să plec prin decizia lor. Până la urmă, prin acest referendum, Preşedintele este la judecata poporului. Cum vor judeca, aşa se va întâmpla.
Jurnalistul :
Important e şi în ce condiţii vor judeca, cu prag de prezenţă sau fără prag de prezenţă.
Traian Băsescu :
Pentru mine n-are relevanţă. Eu am obligaţia să stau în faţa românilor şi să respect rezultatul referendumului.
Jurnalistul :
Dar aţi spus că nu e important acest lucru pentru dumneavoastră ?
Traian Băsescu :
Pentru mine nu este. Eu am alt obiectiv.
Jurnalistul :
E important acest mesaj pe care îl transmiteţi opiniei publice, pentru că ieri aţi lăsat impresia, sau cel puţin aşa a fost interpretată insistenţa cu care aţi spus că „românii nu vor participa la acest joc necinstit”, această insistenţă a fost interpretată în sensul că oamenii să stea acasă, susţinătorii dumneavoastră, să nu se realizeze condiţia de prezenţă.
Traian Băsescu :
Nu este adevărat. Pentru mine nu e important acest lucru.
Jurnalistul :
Dar ar trebui să fie, nu ?
Traian Băsescu :
Obiectivul meu este să obţin mai multe voturi cu NU, pentru nedestituirea Preşedintelui, decât cu DA. Eu nu sunt un om care să se ascundă sub un prag.
Jurnalistul :
Nu v-ar aranja situaţia următoare ? Nu se îndeplineşte condiţia pragului de prezenţă la vot, atunci referendumul este declarat invalidat, dumneavoastră reveniţi la Cotroceni, dar cu 7 milioane de voturi împotriva dumneavoastră.
Traian Băsescu :
Da, aici este dificultatea politică. De aceea vă spuneam: obiectivul meu este să obţin cu un vot mai mult pentru rămânerea în funcţie decât împotrivă.
Jurnalistul :
Deci nu le veţi spune susţinătorilor dumneavoastră să stea acasă ?
Traian Băsescu :
Nu. Ar fi atitudinea unui Preşedinte laş. Deşi, pe de altă parte, nu-i cinstit: un Preşedinte după 8 ani de mandat, dintre care ultimii 3 ani ani de criză, să-i ceri să aibă 51% din voturile electoratului. Este foarte greu. Dar nu vreau să rămân în funcţie „la masa verde”. Ştiţi cum e, când eşti campion „la masa verde”, la fotbal ? La Liga lui Mitică merge.

Traian Băsescu – apel către români (27 iulie 2012)

În calitate de Preşedinte ales, le cer românilor să nu fie părtaşi la o gravă ilegalitate care a dus la decapitarea conducerii statului. (…) De aceea îi rog pe români, îi rog, ei vor decide, să nu participe la acest referendum.

Un comentariu: