marți, 3 noiembrie 2015

O nouă ”Golaniadă”? Un nou ”Euromaidan”? O reeditare a Marii Păcăleli?

Este evident că sistemul care ne-a fost impus în decembrie 1989 scârțâie din toate încheieturile. Există pericolul să sară în țăndări, printr-o explozie populară. Sunt peste 25 de ani de promisiuni mincinoase, de dezamăgiri. Cu excepția unei minorități privilegiate, menținută în fruntea mesei pentru serviciile prestate în interesul marelui capital occidental, marea majoritate a populației este tot mai sărăcită, tot mai umilită, tot mai nemulțumită.

Undeva, în umbră, cei care dețin cu adevărat puterea sunt îngrijorați. Observă că sunt tot mai numeroși cei care cârcotesc și cei care afirmă răspicat că România merge pe drumul pierzaniei. Sunt tot mai contestate marionetele din politica românească, tot mai criticate instituțiile de forță care se substituie instituțiilor democratice prin deciziile lor telecomandate din centre de putere externe.

”Proști, dar mulți!”, își vor fi spunând păpușarii, precum personajul lui Costache Negruzzi, referindu-se la gloata care devine tot mai amenințătoare. Să pui bariere în calea acestui șuvoi de oameni nu ar fi o decizie inteligentă. Energia aceasta stihinică trebuie controlată, furiei acesteia trebuie să i se ofere o țintă, precum taurului cârpa roșie, cazanului acesta aflat sub presiune îi trebuie o supapă, pentru evacuarea controlată a aburului. Nenorocirea de la Clubul ”Colectiv” este un prilej pentru păpușari ca să ofere ținte acestor nemulțumiți. Trebuie să li se ofere un cap al lui Moțoc. Capul primarului din sectorul în care s-a produs nenorocirea va fi doar un aperitiv, care va stimula pofta acestei gloate. I se vor arăta, apoi, capetele celor din guvernul lui Ponta.

Și în felul acesta, păpușarii își vor îndeplini două scopuri: gloata își va descărca excesul de energie, iar puterea se va concentra și mai mult în mâinile păpușarilor, prin intermediul marionetelor lor. Herr Ghinion va obține ceea ce n-a putut obține pe cale democratică, guvernul lui, instituțiile de forță vor deveni tot mai puternice, sistemul opresor se va întări.

Drum bun către Iad!POST-SCRIPTUM

Din mesajele de pe Facebook, din sloganurile scandate deduc că în gloata aceea se află și oameni care nu au obiective politice clare, ci doar dorința demolării, fără a avea și competența construcției. Cu referire la ei se potrivește vorba românului ”Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”.

Acolo există și oameni care știu ce vor. Dar sloganurile lor sunt în discordanță evidentă cu realitatea dezolantă. Să strigi, în plină criză a sistemului capitalist, ”Jos comunismul!” este sau o dovadă de tembelism, sau o manifestare de cinism. Tembelism nu e. Țara asta este în agonie tocmai din cauza capitalismului, iar cei care strigă ”Jos comunismul!” vor, de fapt, mărirea dozei de capitalism toxic administrat țării muribunde. Ăsta este cinism. Este chiar sadism.

În opinia mea, oamenii cu opțiuni conștientizate de stânga, cu atât mai mult comuniștii, nu ar trebui să se implice în acele manifestații. Dacă o fac, totuși, ar trebui să se constituie într-un grup distinct, cu revendicări, cu sloganuri proprii. Dintre sloganuri  n-ar trebui să lipsească ”Jos capitalismul!”, ”Jos regimul colonialist!”, ”Jos marionetele Marelui Licurici!”, ”Nu războiului!”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu