marți, 19 noiembrie 2013

Gânduri fugitive despre Liicheanu

             O provocare a profesorului Gheorghiţă Zbăganu (Facebook) m-a determinat să exprim următoarele gânduri despre Liiceanu.

             Scrierile filozofice ale lui Liiceanu merită o evaluare sine ira et studio. Mă grăbesc (poate greşesc) prin a presupune că şi în ele poate fi obsevat un anume oportunism, de pildă comparând ediţiile ante-decembriste cu acelea post-decembriste ale acestor scrieri.
             Dar, de această dată, despre omul Liiceanu vreau să scriu câteva opinii. Există suficiente motive pentru a justifica acel calambur pe care cred că l-a făcut Adrian Păunescu, "Liicheanu".
             1). Oportunismul este una din metehnele lui. Ce înţeleg prin "oportunist" ? Îmi place această cugetare: "Oportunistul este mereu în frunte: în caz de victorie spune că a fost conducător, în caz de înfrângere spune că a fost ostatic". În raport cu statul "comunist", Liiceanu se consideră a fi fost un ostatic ! Ăsta ne crede imbecili ! Oportunismul este prezent şi în relaţia lui cu Constantin Noica, relaţie pe care aş exprima-o prin metafora "maestrul şi iedera", folosită de Achim Mihu. Eseul lui promonarhist din filmul "Monarhia salvează România" este de un oportunism scabros.
             2). Erijarea lui în înger-procuror este un alt viciu al lui Liicheanu. Uneori tupeul lui îi irită chiar şi pe alţi oportunişti sau alergători pe culoarul anticomunist (bunăoară pe Cristian Tudor Popescu, Herta Muller). De exemplu, în Apel către lichele poate fi analizată ipostaza lui de "înger"-procuror.
             3). Frapează egoismul lui, parvenitismul (a se vedea implicarea lui în privatizarea Editurii Politice) şi răutatea lui funciară. Când omul acesta urăşte ceva, urăşte intens şi ura îi întunecă mintea, îi defectează logica ! Am scris, cândva, un articol "Democraţie-democraţie sau democraţie originală ?" în care semnalam erori în gândirea acestui fanatic susţinător al capitalismului.

              P.S.
              Distincţia pe care am sugerat-o, între scrierile lui Liiceanu şi omul Liiceanu, este relativă şi, într-o măsură, artificială. Dovadă că n-am putut respecta această distincţie, referindu-mă la Apel către lichele. Şi în scrierile lui se oglindeşte profilul lui moral.

11 comentarii:

  1. Ce mizerabil...autorul, nu Liiceanu, evident

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E şi asta o perspectivă posibilă, anonimule. Ai şi tu dreptul de a fiinţa în această lume. Dar nu ţi se pare, totuşi, nedrept ca un anonim, care iese precum un şobolan din gang şi muşcă, retrăgându-se rapid în gang, să muşte un om în carne şi oase ? De ce nu joci cu identitatea la vedere ? Ţi-e ruşine cu ea ?

      Ștergere
    2. Liiceanu e o lichea și jumătate. În anii cinzeci ar fi fost numit dușman al poporului. Datorită lui și a altora de teapa lui care au contribuit din răsputeri pentru ca minciunile propagandei burgheze să anestezieze și să corupă conștiințele milioane de români au rămas la propriu fără a avea ce pune pe masă. Milioane de români au fost nevoiți să plece în bejanie împinși de foame. Milioane de români au ajuns și sunt sclavii băncilor occidentale. Milioane de români muncesc pe salarii mizerabile care de cele mai multe ori nu acoperă nici necesitățile subzistenței. Populația românie scade în fiecare an cu două sute de mii de locuitori, un oraș de mărimea Constanței dispare, deci, în fiecare an.

      Cineva pe CriticAtac, un prieten politic care semnează Gogu, a avut inițiativa de a propune și acorda premii pentru ticăloșie. Sunt convins că Liiceanu ar merita din plin un astfel de premiu. Poate chiar premiul cel mare.

      Ștergere
    3. Erată: Populația României scade în fiecare an cu două sute de mii de locuitori, un oraș de mărimea Constanței dispare, deci, în fiecare an.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu unul m-am plictisit de purtatul cu mânuși cu astfel de gorile ale culturii puse în slujba răspândirii ideologiei burgheze. Ele trebuie demascate și înfierate, stânga are datoria să o facă. Dacă noi nu o facem poporul nu ne va ierta,

      Toată cultura din lume nu face doi bani, oricât de strălucită ar fi, dacă ea nu servește decât la preamărirea celor puternici, la perpetuarea dominației stăpânilor și la înrobirea popoarelor. Nu mă interesează contribuțiile lui Liiceanu la o astfel de cultură.

      Cultura trebuie să slujească cauza popoarelor a libertății și a progresului social-istoric.

      Oricum, toată activitatea sa de la Humanitas este profund reacționară.

      Ștergere
    2. Unii (mulţi ?) sunt fascinaţi de ştiinţa de carte, reală, a unor indivizi precum Patapievici, Liiceanu, Tismăneanu. Dintre aceşti admiratori, unii nu înţeleg, cred eu, că faptul de a fi le tambour du livre, cum ar zice coana Chiriţa, nu constituie o condiţie suficientă pentru a fi om sub aspect moral.

      Ștergere
    3. Domnule Florian Liviu,
      N-aş vrea ca alde anonimul să creadă că eu am pus aici o pancartă "Loc de scuipat pe Liicheanu". Suntem, amândoi, şi eu, şi dv., oameni suficient de inteligenţi, raţionali încât să vedem şi calităţile ipochimenului. Războiul nostru este cu defectele lui, din perspectiva morală. Evident, a moralei noastre. Dintr-a lor, totu-i OK

      Ștergere
  3. Am vrut să postez chestia asta în comentariile de pe criticatac.
    Nu am reuşit! Sper să nu vă deranjez dacă o pun la păstrare aici..
    Un salut tovărăşesc, Gogu

    Portavocile duşmanului de clasă şi-au pus papioanele şi o comemorează pe Monica Lovinescu.
    Să-mi pun şi eu basca.
    Monica Lovinescu, ţi se conferă post-mortem premiul pentru ticăloşie! Îl meriţi cu vîrf şi îndesat. Ai fost sluga credincioasă a unor forţe care n-au urmărit altceva decît spolierea a vreo 20 de milioane de concetăţeni de-ai tăi şi transformarea ţării lor într-o anexă de serviciu a finanţelor şi multinaţionalelor occidentale şi a maşinii americane de război. Poţi să putrezeşti mulţumită - au reuşit. Zeci de ani ne-ai vorbit de libertate, democraţie, drepturile omului. Ce frumos suna! Ce ademenitor! Ce convingător! De ne-au trebuit zeci de ani să ne trezim la realitate şi să ne dăm seama ce au adus în lume forţele politice pe care le-ai slujit tu: pauperitate, precaritate, exploatare, sclavia datoriilor, inegalitate cruntă, jaful resurselor, hăcuirea domeniului public, distrugerea mediului, războaie, copii mutilaţi şi ucişi de drone, puşcării secrete, tortură şi supravegherea în masă a miliarde de oameni de către o enormă şi dementă maşină de spionaj. Toate în numele dreptului celui mai puternic, toate în numele banilor! Ai fost plătită din banii aceştia să ne adormi conştiinţa! Şi atît de bine ţi-ai făcut treaba, că unii nu s-au trezit nici acum. Eu însumi te-am ascultat cu fascinaţie şi ţi-am crezut fiecare minciună, timp de zeci de ani! Am gîndit ca tine, am vorbit ca tine, am vrut să fiu de partea ta! Am respirat dragostea faţă de occident şi balivernele ideologiei capitalului! Am crezut sincer, ca un idiot ce eram, că elita intelectuală pro-occidentală şi anticomunistă a cărei primă reprezentantă erai e benevolă şi are la suflet interesul maselor, mai mult decît îl aveau comuniştii pe care m-ai învăţat să-i detest! Că ne vreţi binele! Mi-a luat zeci de ani să înţeleg ce inamici redutabili ne-aţi fost, tu şi cei care îţi cîntă acum osanale! Şi de ce a fost necesară, după război, mătrăşirea predecesorilor voştri întru elită! Monica Lovinescu, România a plătit "libertatea" ta de exprimare şi statutul tău de vedetă media cu pîinea de pe masa copiilor a milioane de amărîţi! Monica Lovinescu, ai pe conştiinţă sărăcia şi suferinţa a milioane de români pauperizaţi, precarizaţi, emigraţi! Spolierea lor a fost posibilă datorită ideilor pe care tu şi cei de teapa ta ni le-au băgat în cap! Idei de care nici acum nu reuşim să mai scăpăm, idei care se propagă în continuare şi ne otrăvesc, şi ne adorm! Idei care ţin în continuare la putere şi protejează în continuare de furia maselor nişte regimuri banditeşti! Monica Lovinescu, ai fost de o ticăloşie colosală! Atunci cînd se va putea scrie istoria, vei fi pusă fără îndoială la un loc de vază printre ticăloşii pe care i-a dat această naţie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu o rezervă şi cu o diferenţiere, aş subsemna (şi eu) acest mesaj.
      Rezerva: nu ştiu dacă Monica Lovinescu este Scaroschi. În textul dv., aş înlocui "Monica Lovinescu" cu "sistemul capitalist".
      Diferenţiere: eu niciodată nu am fost anticomunist, ci doar contra cultului Ceauşeştilor şi contra nomenclaturii înstrăinate de popor. Am avut şi eu curiozitatea să-mi aplec urechea la "vocile libere" din eter. Dar mi-am dat repede seama că sunt voci otrăvite.

      Ștergere
  4. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere