sâmbătă, 8 septembrie 2012

Uriaşul şi pigmeii sau Despre Nicolae Ceauşescu şi lighioanele politice post-decembriste


A fost o vreme în care România era o „mare putere politică”, era vremea în care glasul României era ascultat în toate punctele cardinale, vremea în care România era mediator în conflictul dintre URSS şi China ori în cel dintre evrei şi arabi, vremea în care Preşedintele României era plimbat în caleaşca reginei Marii Britanii şi primit cu onoruri de către liderii Marilor Puterii ale lumii aceleia. În acea vreme România era şi un partener remarcabil în relaţiile economice internaţionale.
Acum România este o ţară cu economia devastată, în care sistemul bancar, unităţile economice care încă mai produc nu aparţin românilor, în care resursele naturale (solul şi subsolul, cu bogăţiile lor) sunt în mare parte înstrăinate. Din punct de vedere politic România actuală este monitorizată, admonestată, ameninţată, umilită până şi de cutare ambasador sau de cutare funcţionar al UE. Primim porunci, ni se pun condiţii, dar nu ni se oferă nimic consistent în schimb. În România actuală poporul nu mai este suveran, nu mai există democraţie. Dovada peremptorie a constituit-o menţinerea ca Preşedinte al României a unui om împotriva căruia au votat multe milioane de cetăţeni, menţinere prin acţiunile concertate ale unor instituţii înstrăinate de popor, aflate sub controlul factorilor de putere externi.
Cum îmi explic această discrepanţă între cele două ipostaze ale României ?
Factorul principal care a determinat această discrepanţă este trecerea de la socialism la capitalism. Dar nu despre acest factor vreau să vorbesc acum, ci despre deosebiri între politica externă a lui Nicolae Ceauşescu şi politica externă a liderilor post-decembrişti.
Un duşman de moarte al lui Nicolae Ceaușescu, Silviu Brucan, a spus despre acesta că „în politica externă a fost genial”. În această politică Nicolae Ceauşescu a dovedit inteligenţă, patriotism şi curaj. Motivaţia politicii externe a lui Nicolae Ceauşescu a fost preocuparea constantă de a asigura independenţa şi suveranitatea României. Nicolae Ceauşescu s-a făcut remarcat în politica externă nu prin putere economică şi militară, putere pe care România nu o avea, ci prin fundamentarea acestei politici, în mod inteligent, pe apărarea interesului naţional şi apelul constant la respectarea principiilor şi normelor dreptului internaţional. Ceauşescu a fost preocupat permanent de a avea contact nemijlocit cu poporul, de a avea sprijinul poporului în deciziile pe care le lua. Dar între mitingul din 21 august 1968, când Ceauşescu a condamnat invadarea Cehoslovaciei de către trupe ale unor state semnatare ale Tratatului de la Varşovia, şi mitingul din 21 decembrie 1989, când Ceauşescu a condamnat intervenţia străină în România pentru răsturnarea regimului socialist, s-a produs o deteriorare a relaţiei dintre Ceauşescu şi popor.
Liderii României de după Marea Păcăleală din decembrie 1989 au făcut o politică externă diametral opusă celei ceauşiste. Începând cu Ion Iliescu, continuând cu Emil Constantinescu şi culminând cu Traian Băsescu, politica externă a fost o politică de trădare a interesului naţional, de oferire a României ca pradă pentru rechinii internaţionali. Toţi s-au comportat ca nişte râme, fiind trataţi ca atare de către Mahării din Occident. Dacă în cazul lui Iliescu şi al lui Constantinescu mai existau îndoieli cu privire la obedienţa lor, în cazul lui Traian Băsescu nu mai există nicio astfel de îndoială. Traian Băsescu nici măcar nu se mai străduieşte să salveze aparenţa, el se manifestă ca un om care-şi urăşte poporul şi ţara, dar mulţumeşte Puterilor din Occident pentru faptul că l-au menţinut în funcţia de preşedinte al României împotriva voinţei majorităţii electoratului român. Nu se jenează în a-şi manifesta slugărnicia faţă de oligarhia financiară internațională şi complexul industrial-militar asociat acesteia, nu se sfieşte să se implice în promovarea intereselor acestora.
Speram în proiectul USL, încă mai consider că acesta poate fi o schimbare în bine faţă de regimul Băsescu. Dar speranţa mea devine tot mai slabă. Victor Ponta, începând cu acceptarea umilitoare şi în mod nedrept faţă de poporul român a celor 11 porunci ale lui Barroso, este consecvent în a-şi manifesta micimea în raport cu puterile din Occident. Crin Antonescu, în care aveam mai multă încredere, dă semne de oboseală, răstindu-se la jurnalişti, dar lipsind în mod laş  din şedinţa Parlamentului, ca şi Ponta, când s-a citit Hotărârea Curţii Constituţionale privind menţinerea lui Băsescu în demnitatea de Preşedinte al României.
În opinia mea, majoritatea clasei politice post-decembriste constă într-o clică de arivişti care pun interesele lor personale mai presus de interesul ţării. Divergenţele lor politico-ideologice sunt mincinoase, doar pentru a înşela electoratul. În realitate ei sunt uniţi prin interese comune. Când şi când, din neatenţia lor, ajung la noi semne ale acestei reţele transpartinice. Valeriu Zgonea îşi umileşte partenerul din USL, pe Ioan Ghişe, dar se plimbă la braţ cu pedelistul fundamentalist Cezar Preda şi se îmbrăţişează cu lichelele din CCR care au umilit milioanele de români ce au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Victor Ponta l-a desemnat ca ministru de interne pe băsistul Ioan Rus, împotriva voinţei multor pesedişti, dar în conformitate cu voinţa socrului lui, Ilie Sârbu (cum sugera, la Antena 3, generalul Pavel Abraham).
Aşa cum am mai scris chiar în acest blog, prin politică mare nu înţeleg să te iei de piept cu Satana. O politică mare pentru România o pot realiza doar nişte oameni care-şi iubesc cu adevărat poporul şi patria, oameni pentru care cariera lor politică nu-i decât un mijloc pentru a servi scopul propăşirii patriei, oameni care se consultă cu masele populare în luarea deciziilor importante, decizii care implică mari riscuri. De exemplu, se spune că asupra lui Victor Ponta s-au făcut presiuni uriaşe, cu ameninţări grave pentru România, în momentul în care Barroso i-a dat cele 11 porunci. Este foarte probabil că asta a fost situaţia, căci România a fost adusă, prin contribuţia tuturor cozilor de topor post-decembriste, pe marginea prăpastiei, România şi-a pierdut autonomia economică şi este somată de oligarhia financiară să accepte poruncile ei, sub ameninţarea că nu-i mai dă creditele necesare supravieţuirii de azi pe mâine. Dar, dacă aceasta a fost situaţia, reacţia corectă a lui Victor Ponta ar fi fost nu să-i dea pumni lui Barroso, ci să-i spună în termeni civilizaţi că el, Victor Ponta, nu este dictatorul României şi că trebuie să se consulte cu partenerii din ţară, să obţină sprijinul majorităţii poporului. Însă el a decis să accepte fără a crâcni poruncile lui Barroso. O politică mare se poate realiza prin folosirea inteligentă a principiilor şi a normelor europene şi internaţionale. Ponta a acceptat diktatul lui Barroso fără a apela la norme ale UE prin care ar fi putut combate diktatul. Abia după ce Ponta s-a angajat să execute poruncile, uselişti precum Şova au început să caute prin legislaţia europeană temeiuri legale pentru a opri stânca prăvălită asupra dreptului la suveranitate al poporului român. Aşa s-a întâmplat tot timpul după 1989, şi când am fost îngurgitaţi de UE, şi când am fost înghiţiţi de NATO. Liderii noştri de paie nu cunosc regulile şi nu sunt preocupaţi de consecinţele aplicării lor asupra celor pe care pretind că-i reprezintă. Ei acceptă necondiţionat poruncile, urmărind exclusiv realizarea intereselor lor personale şi de grup.
Extrem de periculoasă mi se pare şi mentalitatea celor care exprimă acordul cu politica decisă în spatele uşilor închise. Ieri (vineri, 7 septembrie), în emisiunea „La ordinea zilei”, de la Antena 3, deputata pesedistă Carmen Moldovan a spus că presiunile făcute de Barroso asupra lui Ponta „trebuie să rămână în spatele uşilor închise” ! Prin „reprezentanţi ai poporului” de felul acestei defutate se „justifică” însăşi crucificarea post-decembristă a României, jefuirea ţării prin contracte oneroase, cu anexe secrete, însuşi genocidul la care este supus poporul prin sărăcire, prin  înfometare, prin politica orientată contra copiilor, bolnavilor, pensionarilor.
Din perspectiva acestui articol, între Nicolae Ceauşescu şi lighioanele politice post-decembriste îmi pare că există o diferenţă de altitudine ca între Everest şi Groapa Marianelor.
Fereşte-ne, Doamne, de „prieteni”, căci de duşmani ne-am putea feri singuri !

























11 comentarii:

  1. Da, mi-a plăcut articolul dvs., d-le Valerius.

    Câteva observații legate de ceea ce ați scris.

    Da, cred și eu că Nicolae Ceaușescu a dat dovadă de un simț deosebit, poate chiar de genialitate, în politica externă.
    A folosit o politică de echilibru între marile puteri, cea mai inteligentă politică pe care o putem noi duce, noi, ca o țară mică, situată la răscruce de imperii.
    Cu o astfel de politică au reușit Brătienii să facă enorm pentru Romania, tatăl, cu Carol I, a dobândit independența, iar fiul, cu ajutorul lui Ferdinand și Maria, a creat România Mare.

    Pe de altă parte, în anii ’80, Nicolae Ceaușescu s-a rupt de popor, a dus o politică internă care i-a pecetluit sfârșitul. Socialismul trebuie să crească nivelul de trai, nu să-l scadă, de asta a uitat Ceaușescu, el, un mare patriot de altfel, a uitat tocmai de acest precept, a căzut pradă propriilor limitări, și-a semnat condamnarea la moarte prin această politică.

    Trecerea de la socialism la capitalism a însemnat într-adevpr nenorocire pentru România. Aici și-a adus contribuția din plin și clasa noastră politică post-decembristă, lașă, coruptă, hoață, incompetentă și leneșă.
    Puteam să ne fi îndreptat spre un model social de caitalism, ca în țările nordice, numai că pentru asta trebuiau să existe alți oameni la conducere, cu totul și cu totul diferiți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Puteam să ne fi îndreptat spre un model social de capitalism, ca în țările nordice, numai că pentru asta trebuiau să existe alți oameni la conducere, cu totul și cu totul diferiți."

      A fost imposibil "să existe alți oameni la conducere". Amintiţi-vă campania furibundă dusă de intelectualii-curve, precum Liiceanu, împotriva ideii de "democraţie originală" ! Mahării din Occident au hotărât că România trebuie să devină colonie şi au propulsat la conducerea României oameni care au executat fără comentarii ordinele, precum este acest Traian Băsescu.

      Dacă există Dumnezeu, nu poate să lase nepedepsiţi pe cei care au adus România în situaţia asta !

      Vă mărturisesc cu tristeţe: cred că, deşi suntem în iad, încă nu ne-a băgat Dracul în cazanul cu smoală. Traian Băsescu încă mai are un rol în sensul ăsta.

      Ștergere
    2. Domnule Valerius,

      Au fost cazuri în istoria nu prea îndepărtată când guvernanții români, mânați de patriotism, s-au împotrivit marilor puteri. Cel mai recent exemplu (Ceauşescu este un capitol separat, el a dus însă o fenomenală politică de echilibru!):

      În martie 1919, s-a instaurat regimul sovietic în Ungaria, condus de evreului Bela Kun, care şi-a propus restaurarea vechilor graniţe ale Ungariei. În acest sens, trupele sovietice maghiare au atacat România şi Cehoslovacia.

      Împotrivindu-se îndemnurilor uneori vehemente ale Consiliului Suprem Interaliat, după atacul trupelor sovietice maghiare din aprilie 1919, Brătianu a trimis armatele române la Tisa, peste linia de demarcaţie din Crişana.
      Apoi, s-a procedat la fel cu ordinele Consiliului Suprem Interaliat, după atacul sovietic maghiar din iulie 1919, după ce ofensiva maghiară din Cehoslovacia începută în luna mai fusese un succes. Atunci, în iulie, ungurii ne-au împins 60 de km înapoi, peste Tisa. La ordinul lui Ionel I.C. Brătianu, care i-a sfidat din nou pe Aliaţi, brava Armată Română a contraatacat şi a ajuns până la Budapesta. Nu puteam proceda altfel, eram în pericol să fim atacaţi şi pe al doilea front, Kun se înţelesese cu Lenin ca trupele ruseşti să ne atace din Est şi numai presiunea albilor ne-a salvat de la acest lucru. La un atac simultan din două părţi, puteam pierde atât Ardealul cât şi Basarabia. Riscam integritatea noului stat dacă nu îi înfrângeam definitiv pe maghiari.

      Deci cândva s-a putut să sfidăm marile puteri şi s-ar mai fi putut şi acum, dacă românii de la conducere ar fi fost chiar români .

      Mă tem că suntem chiar în cazanul cu smoală azi! :)

      Ștergere
    3. 1) ”Au fost cazuri în istoria nu prea îndepărtată când guvernanții români, mânați de patriotism, s-au împotrivit marilor puteri.”
      Deşi mulţi au zis-o, eu tot o mai zic:
      Slava strămoşească pe strămoşi cinsteşte;
      În zadar nepotul cu ea se făleşte,
      Când e, cum se-ntâmplă, un om de nimic
      .

      Grigore Alexandrescu, Pisica sălbatică şi tigrul

      Suntem nişte becisnici, domnule Bogdan. Ne-a dat Dumnezeu o ţară ca o gură de rai. Strămoşii noştri au apărat-o, de-a lungul secolelor, cu preţul sângelui vărsat şi au îmbogăţit-o cu preţul sudorii lor. Iar noi am prăpădit-o. Suntem în ţara noastră slugi, suntem cerşetori la noi acasă. În curând vom fi un popor fără ţară.

      Dar „merităm” situaţia în care ne aflăm.

      În decembrie 1989 au ieşit în stradă sute de mii de oameni, manipulaţi de indivizi precum Emil Hurezeanu, ca să strice un sistem social, fără să se întrebe ce vor pune în loc. Ceauşescu ne-a biciuit ca să îmbogăţim ţara moştenită de la strămoşi. Dar noi, prin pasivitatea noastră, am fost părtaşi la asasinarea lor. Ştiu imbecili care chiar savurau, precum nişte vampiri, filmul asasinării Ceauşeştilor, fără să aibă o umbră de îndoială referitoare la acuzaţiile care li s-au adus.

      Lighioanele politice post-decembriste ne biciuiesc pentru a o ceda marelui capital internaţional, păstrându-şi şi pentru ele hălci din avuţia naţională, ca preţ al trădării. Cu excepţia câtorva, care protestează în stradă sau în emisiunile de televiziune, ceilalţi aşteptăm o minune prin care să ni se facă dreptate. Mahării din Occident nici măcar nu mai disimulează, ci, cum ar zice Patapievici, se pişă pe noi. În timpul crizei referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, emisarul Marelui Licurici s-a dus direct la Slugoiul lor, omul cel mai urât de poporul român, şi a făcut comentarii favorabile menţinerii acestuia în fruntea statului. Reprezentantul UE, cu nume predestinat, de baros, îşi dă mâna cu Slugoiul pe deasupra noastră, spunând că menţinerea lui în fruntea statului, împotriva voinţei majorităţii electoratului, constituie salvarea „democraţiei” în România !

      Ștergere
    4. 2) Sunt mulţi ani de când mă gândesc, îngrozit, că vom pieri, ca popor având propria lui ţară, propria lui identitate. Ceva cumplit s-a produs, din 1989 încoace, ceva mai rău decât agresiunile militare la care au fost supuşi strămoşii noştri. Mă autocitez: răul cumplit a fost manipularea; manipularea este pentru spirit ceea ce este SIDA pentru trup (organism), este ceva care distruge sistemul de apărare. Prin manipulare s-a produs răul la care se gândea Adrian Păunescu: „Dacă vrei să distrugi un popor, distruge-i valorile”. Asta ni s-a întâmplat, ni s-a provocat o gravă criză a valorilor. Iar un popor fără un sistem de valori bine constituit şi asumat este o turmă, o pradă uşoară.

      Repet ca o flaşnetă: sunt foarte interesat să ştiu cum au supravieţuit alte popoare, în ciuda istoriilor lor vitrege.

      Cazul cel mai interesant mi se pare cel al evreilor. Acum citesc o carte extrem de interesantă şi de plăcută la citire: Henri Wald, Confesiuni, Bucureşti, Editura HASEFER, 1998. Intenţionez să scriu în acest blog texte din carte şi să provoc discuţii despre ele. Henri Wald este unul dintre evreii care mă determină să iubesc şi să stimez evreitatea. N-ai cum să nu-l iubeşti şi să nu-l stimezi pe un om care spune: „Legătura mea nu este cu antisemitismul din Romania, ci cu această superbă limbă şi cultură pe care o iubesc! Ea m-a făcut atâta cât sunt şi eu încerc să-i dau înapoi atâta cât pot!”

      Mă întrebam cândva de unde vine această coeziune a evreilor, faptul că nu şi-au pierdut identitatea, în ciuda faptului că istoria a fost vitregă cu ei ? Răspunsul lui Henri Wald îmi confirmă o ipoteză: un popor este puternic, îşi păstrează identitatea nu în primul rând prin forţa economică şi militară, ci prin instrucţie şi educaţie. Wald scrie că evrei sunt un popor multimilenar fără analfabeţi. De la momentul în care s-au întâlnit cu alfabetul (Wald susţine chiar că evreii au creat alfabetul) şi până azi toţi evreii au fost învăţaţi să scrie şi să citească, pentru a avea acces la Tora.

      De aceea cred că tragedia noastră istorică a început cu „reforma şcolii”, cu imbecilizarea prin mass-media, cu „demitizările” de felul „Eminescu este cadavrul nostru din debara”. În puține cuvinte: „Dacă vrei să distrugi un popor, distruge-i valorile”.

      Ștergere
  2. De acord cu tot ceea ce aţi scris. A fost şi este întocmai cum aţi prezentat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-i de făcut ? Sunteţi optimist ? Sunt cu adevărat interesat să vă cunosc opinia.

      Ștergere
    2. Sunt pesimist. Dar acest pesimism nu vine din fire, ci din realitatea crudă. Nu este de făcut nimic, absolut nimic. Generația noastră nu mai poate schimba nimic. S-a cerut prea mult ajutorul americanilor, ca în prezent, cînd îl avem, să mai vadă cineva clar.

      Ștergere
  3. D-le Valerius,

    Aveți dreptate în tot ceea ce scrieți mai sus.

    Vorbind de Ceaușescu, acesta nu poate fi descris absolut în alb sau negru, el a avut și albe și negre.

    Legat de cele albe, în vremea lui s-a construit enorm, practic s-a realizat România modernă, s-au construit orașe întregi, s-a construit infrastructură la nivel de țară.

    Legat de cele negre, Ceaușescu a făcut câteva greșeli fundamentale:

    -Cea legată de scăderea nivelului de viață, de care am vorbit mai-nainte
    -Ceaușescu nu știa să comunice și se credea veșnic. Castro este un model din punct de vedere al comunicării. A ieșit Ceaușescu vreodată să spună, precum Castro: ”Măi, oameni buni, dacă vin capitaliștii vă veți pierde nu numai locurile de muncă - șomajul este inexistent în socialism – dar poate vă veți pierde și casele, voi, cu toții, nu veți mai avea acces la un sistem decent de sănătate, iar copiii voștri vor fi tarați de lipsa de educație”? Ceaușescu știa toate aceste lucruri. În schimb el a venit cu o doctrină apă de ploaie, bazată pe cuvântările lui, a transformat PCR într-un partid de masă în care majoritatea covârșitoare nu știa cu ce se mănâncă comunismul și vorbea mereu de criza capitalismului, care, iată, a supraviețuit și ne-a transformat într-o colonie antamată de un capitalism sălbatic.
    - Ceaușescu pierduse contactul cu masele și a permis oportuniștilor contrarevoluționari să se strecoare în toate nivelurile puterii. Eu sunt aceia care l-au executat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceauşescu a făcut două mari greşeli de comunicare.
    1. Cultul personalităţii
    2. Prezentarea hiper-optimistă a realităţilor româneşti, încrederea mistică în victoria definitivă a socialismului în România.

    În secolul trecut au fost două mari culturi ale personalităţii în Germania şi Rusia, Hitler respectiv Stalin. Ambele au fost construite în jurul a două personalităţi deosebit de puternice şi de carismatice. Ele au o îndeplinit funcţia politică de simboluri supreme ale naţiunii şi au ajutat la coagularea şi dirijarea energiilor maselor. Soldaţii sovietici, de exemplu, porneau la atac strigând Petru patrie, pentru Stalin! Aceste două culturi ale personalităţii au servit regimurilor care le-au dat naştere întărindu-le, consolidându-le conferindu-le legitimitate.
    Nu acelaşi lucru se poate spune despre cultul creat în jurul lui Nicolae Ceauşescu, care departe de a fi un Stalin, a grefat în mod negativ asupra regimului socialist pentru că era atât de fals şi de ridicol că până şi un copil îşi dădea seama că totul nu era decât o mare minciună. Cultul lui Ceauşescu nu i-a servit nici măcar lui Ceauşescu pentru că l-a silit să se comporte nenatural, l-a rupt de mase şi a servit altora de paravan al fugii de responsabilitate.

    Optimismul comod al discursului lui Ceauşescu, eludarea, trecerea sub tăcere a greutăţilor şi problemelor grave cu care se confrunta populaţia în anii 80, inversarea acestei realităţi de către discursul lui Ceauşescu a creat impresia falsă că tot discursul lui Ceauşescu, dar lucru mult mai grav, că tot discursul comunist în general nu este altceva decât o mare minciună de la un capăt la altul.

    În subconştientul colectiv s-a creat iluzia că falsul şi minciuna au încetat în 1989 şi că de acum în colo intrăm într-o epocă a adevărului. Numai această iluzie a făcut posibile privatizările pe un dolar şi tot şirul de evenimente care au înfeudat România.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevărat ceea scrieţi despre Nicolae Ceauşescu. Din nefericire.

      Ștergere