joi, 6 august 2015

O dezbatere despre Legea nr. 217/2015


          Este vorba despre legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

          Dezbaterea a avut loc la Estrada Tv., în 29 iulie 2015. Principalii participanți au fost: moderatorul Dragoș Dumitriu, Constantin Rotaru, președintele Partidului Socialist Român și Eugen Zainea, jurnalist și director al postului Sigma Tv. Pun un link spre înregistrarea emisiunii, o emisiune de o oră, cu dezbatere liberă, curajoasă. Merită văzută.

          Probabil că veți găsi în emisiune idei pe care le susțineți și idei pe care le respingeți. Pluralismul opiniilor, polemica sunt trăsături esențiale ale unei democrații autentice. De la greci citire (creatorii democrației), ”democrația” înseamnă ”puterea poporului”, dar poporul nu este un monolit, nu este un cor care cântă la unison. Cât timp vor exista pluralism al opiniilor, dezbatere, polemică va exista și democrație. Când se va așterne liniștea unanimității constrânse democrația va fi, deja, în cimitir. Nicăieri, niciodată democrația nu a fost un dar. Democrația n-a fost adusă ca dar nici cu tancurile sovietice, nu va fi adusă ca dar nici cu avioanele militare ale SUA ori NATO. Democrația nu poate veni decât din voința liber exprimată prin vot a cetățenilor. Democrația, libertatea, ca exponate împăiate în vitrina unui muzeu propagandistic sunt absurde, sunt lipsite de sens. Ele există cu adevărat numai cât timp sunt funcții ale organismului viu al societății. Ele există doar cât timp sunt exersate și apărate.

          Trăim într-o epocă a manipulării, a dezinformării. Pentru orice om cu mintea limpede sunt evidente atacurile împotriva democrației: privarea poporului de dreptul de a-și exercita suveranitatea, drept pasat unor instituții politice, militare, economice etc. concepute pentru a acționa în mod secret, obscur; integrarea României în tot felul de structuri suprastatale fără consultarea cetățenilor prin referendum; când se organizează referendum se încalcă voința exprimată prin voturi, se falsifică rezultatele referendumului; sunt vânați oamenii care exprimă critici la adresa deficiențelor  grave ale sistemului. Pe scurt, se constată o alienare a puterii politice, în sensul că așa-zisa putere politică a poporului este exercitată împotriva intereselor fundamentale ale cetățenilor. Am ajuns un popor fără țară. Deocamdată mai avem ”dreptul de a huidui”, de a lătra la Lună. Dar există tendințe de a ni se lua și acest drept, de a ni se lipi câte o bandă de scotch la gură.


Linkuri

Înregistrarea emisiunii de la Estrada Tv.

Legea nr. 217/2015

Emisiune la România-actualități (3 august 2015): ”Studiul istoriei şi legea”
de George Popescu

Invitaţi:
- prof. univ.dr. Ioan Scurtu şi
- dr. Alexandru Florian, director al Institutului "Elie Wiesel"



2 comentarii: