miercuri, 4 decembrie 2013

Solidaritate cu Pungeşti



GISCB/parintele Lăiu, Willy Schuster si Erwin Albu va cheama Sambata 7 Dec la PUNGESTI!.
 Atentie drumurile vor fi blocate, masinile care vin sambata vor fi intirziate ca sa nu ajunga unde trebuie cind trebuie, asta s-a mai intimplat si alta data. Veniti de vineri sau sa aveti citeva ore de rezerva, sa puteti trece de 'verificari acte, extinctoare, etc' care pot tine ore intregi.


Cristian Ştefănescu
2 decembrie 2013

"Jandarmii au deschis calea Chevron spre zăcământul de la Pungeşti

 Forţele de ordine au împrăştiat şi arestat, în această noapte, protestatrii de la Pungeşti, permiţând companiei americane Chevron să îşi instaleze tehnologia de explorare.

Agenţiile de presă anunţă reluarea, de către compania americană Chevron, a lucrărilor de explorare în zona localităţii vasluiene Pungeşti, în ciuda opoziţiei populaţiei. Chevron, care a obţinut, la 3 octombrie 2013, permisiunea de a face foraje în perimetrul comunei Pungeşti în căutarea gazelor de şist, a trebuit să îşi întrerupă operaţiunea ca urmare a acţiunilor de protest a localnicilor, care au blocat accesul tehnologiei la punctele de explorare. La acea dată, România era cuprinsă de febra manifestaţiilor împotriva unui alt proiect minier controversat - exploatarea zăcămintelor de aur şi metale rare de la Roşia Montană. Sute de mii de români au ieşit, vreme de mai multe săptămâni, pe străzile marilor oraşe, cerând interzicerea mineritului de suprafaţă cu cianuri.

 Într-un comunicat remis de reprezentanţii gigantului american se spune că "Chevron poate confirma reluarea operaţiunilor. Prioritatea noastră este de a ne derula activitatea cu responsabilitate faţă de mediu", se arată în luarea de poziţie a firmei.

 Accesul în zona explorabilă s-a produs în cursul nopţii, după ce un dispozitiv de circa 300 de jandarmi a intrat cu forţa în tabăra instalată de localnicii şi activiştii de mediu la marginea perimetrului vizat de Chevron. În jur de 100 de persoane se aflau, la ora intervenţiei, în tabără, circa 30 fiind urcaţi cu forţa în dube şi duşi la Vaslui - pentru a fi legitimaţi, după cum afirmă oficialii. Printre cei reţinuţi se află şi câţiva activişti Greenpeace România. Acuzate de violenţă, autorităţile susţin că au operat conform procedurilor în vigoare şi "pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică" şi "asigurarea fluenţei circulaţiei pe căile de comunicaţii". Cu toate acestea, drumul de acces ce leagă localităţile din comună este închis, inclusiv pentru microbuzele cu elevi. În plus, presei i s-a interzis accesul în apropierea taberei protestatarilor, jandarmii explicând că măsura este luată pentru "siguranţa" jurnaliştilor. Între timp, un jandarm şi doi protestatari au fost răniţi în timpul ciocnirilor, fiind transportaţi la Vaslui pentru intervenţii medicale.

 Adversitatea faţă de proiectul Chevron rezidă din riscurile pe care le reprezintă fracturarea hidraulică, singura metodă existentă pentru extragerea gazului de şist. Conform unor studii difuzate de Departamentul american al Energiei, rezerva de gaze de şist a României, amplasată în patru depozite, în estul ţării şi în platforma continentală a Mării Negre, poate acoperi necesarul intern pentru o perioadă de peste o sută de ani. Fracturarea este o metodă folosită pe scară largă în Statele Unite, dar respinsă în multe alte ţări."


2 decembrie 2013

Premierul Victor Ponta:

"Cred că România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm - şi nu vom accepta - ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o propietate privată. Şi dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această ţară, chiar şi de terenul de la Nana, tot la fel procedam, şi anume dacă veneau nişte oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam forţele statului ca să aplice legea".





Ponta le promite americanilor de la Chevron exploatarea gazelor de şist


"În timp ce mii de români consideră că exploatarea gazelor de şist reprezintă o gravă încălcare a principiilor de mediu, premierul Victor Ponta promite americanilor că România va continua procesul de extracţie al gazelor neconvernţionale."

4 comentarii:

  1. Ponta și suita lui sînt vînzători de neam și țară. La fel, Băsescu și compania lui.
    Nemernicii ăștia au devalizat economia României și tot nu e destul. Au dat pe nimic resursele patriei și tot nu se opresc. Ne conduc trădătorii, mașinăriile de tocat zestrea țării, puse în slujba capitaliștilor.
    Aștept clipa deșteptării naționale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În buna-credinţă a lui Ponta am crezut, uneori. Dar ce face la Pungeşti mă revoltă. A promis americanilor că dă liber pentru exploatarea gazelor de şist şi asta face. Indivizii ăştia ne sfidează, doamnă, ne umilesc. Au nevoie doar de voturile noastre, pentru a salva aparenţa de democraţie. Dar, după cum s-a văzut în situaţia referendumului pentru demiterea lui Băsescu, dacă voturile nu sunt conform intereselor lor, le calcă în picioare. Mai credeţi în posibilitatea "clipei deşteptării naţionale" ? Mie mi se pare doar un vis frumos.

      Ștergere
  2. Problema gazelor de șist este controversată pe plan mondial. Din acest motiv, Victor Ponta nu trebuia să acționeze de capul lui. Aici este vorba de posibile consecințe negative pe termen lung. În probleme de asemenea importanță trebuie referendum local. Pentru că nu este corect, de exemplu, să decidă cetățenii din Oaș, soarta celor din Vaslui!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este adevărat ceea ce scrieţi. Dar... pseudo-democraţia funcţionează, împotriva noastră.

      Ștergere