joi, 8 noiembrie 2012

Există şi astfel de tineri !


          Sistemul social capitalist formează un „om nou”, după chipul şi asemănarea lui. Dacă vrei să ştii cum arată „omul nou”, observă tinerii din zilele noastre. Tot mai mulţi sunt obsedaţi de un hedonism de nivel biologic („distracţii”, sex, consum de droguri etc.), tot mai mulţi devin agresivi în limbaj şi în comportament. Este adevărat, există şi tineri supradotaţi intelectual, creativi în diferite domenii ale culturii. Dar şi ei sunt marcaţi grav de mentalitatea capitalistă: sunt infatuaţi (ei sunt elita, dom’le !), sunt egoişti (consideră că Mama Ţară nu le oferă condiţiile pentru a-şi manifesta geniul, de aceea mai toţi vor să plece din ţara care i-a crescut). Jungla capitalistă generează în societatea omenească comportamente şi relaţii de felul celor din junglă.
          Şi totuşi astăzi am avut parte de o surpriză plăcută: am aflat de existenţa unui „canal” Youtube, anume “RomanianYoungMarxist”, unde un altfel de tânăr îşi exprimă opiniile de filozofie socială şi politică. Dacă există astfel de tineri, atunci mai există o speranţă de a ieşi din jungla capitalistă.

Pun linkuri către filmuleţele postate de acel tânăr în canalul Youtube “RomanianYoungMarxist”.





3 comentarii:

  1. Este într-adevăr deosebit de plăcut şi de încurajant să ştii că există astfel de tineri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fără îndoială capitalismul nu este ultima fază a evoluției societății umane. O schimbare a sa nu este posibilă decît pornind de la marile puteri economice și militare ale lumii. Cu alte cuvinte, de-abia cînd în SUA se vor schimba lucrurile se vor putea schimba și în alte părți ale lumii. A crede că România va putea avea o altă cale în condițiile actuale este o utopie. Schimbarea din decembrie 1989 a fost firească, căci nu văd cum ar fi putut România să rămînă o insulă izolată în interiorul Europei preschimbate. Dacă n-ar fi fost schimbarea din decembrie 1989, am fi avut soarta Iugoslaviei. China este puternică prin ea însăși (este un colos) iar Coreea și Cuba sunt marginale. Evoluția Chinei este de urmărit căci s-ar putea să aibă o oarecare influență la nivel mondial.
    Este lăudabilă gîndirea independentă a unor tineri. Mai ales cînd această gîndire are ca obiectiv mai binele omenirii, al tuturor oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Fără îndoială capitalismul nu este ultima fază a evoluției societății umane."

      Unii susţin că, dimpotrivă, "capitalismul este sfârşitul istoriei" (Francis Fukuyama), că el este "potrivit naturii umane". Asta pentru că ei înţeleg natura umană din perspectiva mentalităţii şi a ideologiei lor (omul este egoist, este dominat de instinctul proprietăţii etc.). Există dovezi, argumente că omul poate fi şi altruist, solidar cu semenii lui. Istoria, la rândul ei, ne învaţă că oricare sistem social a fost înlocuit, mai devreme sau mai târziu, de alt sistem social.

      "Este lăudabilă gîndirea independentă a unor tineri. Mai ales cînd această gîndire are ca obiectiv mai binele omenirii, al tuturor oamenilor."

      Desigur. Dar, dintr-o perspectivă statistică, gândirea tinerilor este tentată de zborul cu aripi de ceară, de un curaj, aventurism de tip icarian. Oameni de talia lui Cioran, Eliade, Noica au plătit, moralmente, în toată viaţa lor pentru o anume nesăbuinţă din tinereţe.

      Ștergere