miercuri, 17 august 2011

Acceptarea tardivă a unor adevăruri referitoare la capitalismDupă 22 de ani de capitalism ruinător de ţară, tot mai multe personalităţi din ţărişoara noastră relevă sau chiar critică beteşuguri inerente capitalismului, beteşuguri care pentru cei de bună-credinţă erau deja adevăruri evidente. Când aceşti băştinaşi susţinători obedienţi ai capitalismului exprimă astfel de critici ei nu dovedesc vreun curaj, căci nu poate fi vorba de curaj când aştepţi 22 de ani să vină semnalul de „liber la critică” din Vest. De exemplu, până mai ieri ar fi lins pantofii celor de la FMI; acum, după apariţia filmului documentar Inside Job  (premiat cu Oscar) şi a altor critici în Vest, devin şi ei critici viteji. Dar "mai bine mai târziu decât niciodată".

Mulţumiri Antenei 3.

Din emisiunea "Subiectiv" (11 aug.2011) 
  
Răzvan Dumitrescu : "cum să aştept eu tot de la America rezolvarea situaţiei când ăia care au declanşat criza în 2008 sunt în funcţii ?"

 Plecând de la un fragment din  Inside Job, Răzvan Dumitrescu lansează o provocare:  „V-am arătat (…) un material american, un documentar, care arată că oamenii care erau la butoane în mediul privat şi au generat criza în 2008 sunt acum în Administraţie sau tot la butoane, preluaţi de Obama. Ce şanse mai avem noi să se schimbe lucrurile din Statele Unite către noi ? (…) cum să aştept eu tot de la America rezolvarea situaţiei când ăia care au declanşat criza în 2008 sunt în funcţii ? (…) Mai sunt şanse de îndreptare când tot aia din 2008 sunt la timonă ? (…) Păi dacă ei sunt la timonă acum, pe noua criză din 2011, ce şanse sînt să se dreagă lucrurile ?”.

Petru Dandea (vicepreşedinte al Confederatiei Nationale Sindicale 'Cartel Alfa'): "Nu există nicio şansă ca oamenii obişnuiţi să scape din capcana aceasta a capitalismului de tip neoliberal"

„Niciuna, domnule Dumitrescu. Asta e de fapt problema gravă. Nu există nicio şansă ca oameni, oameni adevăraţi ca noi şi oameni obişnuiţi să scape din capcana aceasta a capitalismului de tip neoliberal, care asta face: mută masiv ceea ce noi muncim în buzunarele acestor indivizi. Şi culmea, (…) ei au omologi chiar şi în România; ei se bat astăzi să-i ţină în această capcană pe politicieni, plătindu-i masiv, evident, ca să nu ia măsurile de a readuce sistemul financiar global în locul lui”.

Ecaterina Andronescu (senator PSD, vicepreşedinte PSD): Stiglitz spune că minţile luminate racolate de sistemul financiar-bancar mondial lucrează pentru acest sistem, nu pentru societate.

„Ştiţi ce spune Stiglitz despre societatea pe care ne-aţi arătat-o ? Că sistemul financiar-bancar, în ultimii 20-30 de ani, a strâns cele mai luminate minţi, din cele mai importante universităţi din lume, că oamenii aceştia sunt în acest sistem, dar niciodată n-au lucrat pentru societate, întotdeauna au lucrat pentru sistem”.


Norica Nicolai (europarlamentar din partea PNL): asistăm la o criminalizare globală a sistemului de guvernare.

„Nenorocirea este alta. Asistăm de fapt la o criminalizare a sistemului de guvernare. Şi este o criminalizare globală. Ajungem să vedem ceea ce tradiţional numim „crimă organizată” în guvernare, asta este drama acum”.

Ionel Blănculescu: finanţa mondială conduce lumea, ea se află la originea crizelor economice cu urmări nemeritate pentru ţări ca România.

„Din nefericire, România, ca şi alte state, este condamnată să suporte reducerea cheltuielilor bugetare, poate într-un mod nemeritat, plătind pentru greşelile făcute de Statele Unite ale Americii şi de alte state din Uniunea Europeană”.
„Aceste înalte funcţii, pe care le vedem pe ecran, şi multe din clonele lor, care se află şi în Statele Unite ale Americii şi în state din Uniunea Europeană, fac parte din aşa-cunoscuta „finanţă mondială”. Finanţa mondială conduce omenirea, conduce lumea. Finanţa mondială ordonă credite de la FMI pentru deblocarea de sume pentru alte componente ale finanţei mondiale şi iată, la trei ani de zile de la prima mare lovitură, poate ultima şi cea mai puternică din ultimii 80 de ani, tot aceştia au creat acum criza datoriei din Statele Unite ale Americii. Au dus datoria din Statele Unite la 14. 800 de miliarde”.

Răzvan Dumitrescu:
„Domnule Blănculescu, făceţi-mi o listă cu omologii lor din România pentru data viitoare, pentru că ar fi interesant să-i ştim”.

E-he-hei ! Şi cât de interesant ar fi ! Oare cel mai iubit dintre români, domnul Mugur Isărescu, ar fi pe lista aceea ? Vorba lui Răzvan Dumitrescu: mă întreb, aşa, ca şi construcţie.

Din emisiunea "Sinteza zilei" (11 aug.2011)

Călin Popescu Tăriceanu

Profilaxia administrată de FMI crizei economice nu este corectă (video)

         „Politica administrată a fost următoarea, care s-a aplicat, din păcate, şi în România de către Fondul Monetar, cu Banca Mondială şi, din păcate, cu Comisia Europeană, şi anume: austeritate. Şi de doi ani de zile, doi ani jumătate, asistăm la un program de austeritate care vedem că nu dă roade. Şi acum, tratamentul în continuare care este ? Mai multă austeritate. (…)  Este clar că guvernul actual nu ştie altceva să facă decât să aplice mai multă austeritate.
          Sigur că austeritatea, într-o perioadă de criză, nu este un lucru care să fie dat la o parte, să fie desconsiderat, dar nu este suficientă. (…) Fără reluarea creşterii economice, România nu va reuşi să iasă din actuala criză.”


România trebuie să-şi reclădească structura industrială (video)

Un deceniu irosit în România (video)2 comentarii:

 1. Uşor, uşor lumea îşi dă seama că am intrat într-o fundătură. Văd că cei mai mulţi dau vina pe capitalismul neo-liberal,dar sper că meditând mai profund să înţeleagă că orice formă de capitalism este un blestem.

  Din ce în ce mai mulţi oameni regretă regimul socialist. Chiar azi am stat de vorbă cu cineva de profesie contabil şi care câştigă în jur de 1.000 de Euro lunar, acceptabil pentru România zic eu, şi care caracteriza situaţia actuală drept insuportabilă din toate punctele de vedere: moral şi material.

  Îmi povestea că s-a săturat de şleahta parazită de îmbogăţiţi peste noapte, de gargara politicienilor, de sistemul de relaţii şi pile, de corupţia administraţiilor financiare, de neprofesionalismul medicilor, de manele şi de manelişti, de aroganţa şi nesimţirea celor aflaţi la volanul limuzinelor de lux...

  Mi-a relatat cu nostalgie cât de frumos era prin 1987 pe Valea Dâmbovicioarei, şi ce sentiment cald de comuniune umană se crea în aceste "ieşiri" cu prietenii, pentru că toţi aveau cam acelaşi salariu, aceeaşi maşină, aceeaşi locuinţă şi nimeni nu era măcinat sau ros de obsesia sau nevoia, azi omniprezentă, de a face bani.

  RăspundețiȘtergere
 2. Pentru domnul Florian Liviu

  1). „cei mai mulţi dau vina pe capitalismul neo-liberal,dar sper că meditând mai profund să înţeleagă că orice formă de capitalism este un blestem.”

  Manipularea a fost eficientă, astfel încât mulţi oameni cred că, în esenţa lui, capitalismul este bun, dar a fost aplicat rău în România. Dat fiind nivelul mediu de instrucţie tot mai coborât (ca urmare a politicii din domeniul învăţământului şi al culturii), tot mai puţini oameni se întreabă:

  „De ce enunţul ’Comunismul, în esenţa lui este bun, dar a fost aplicat rău’ este fals, iar enunţul ’Capitalismul, în esenţa lui, este bun, dar a fost aplicat rău în România’ este adevărat ?”.

  „Cum poate fi capitalismul, în esenţa lui, bun, dacă nenorocirile planetare vin din SUA, patria considerată etalon al capitalismului ?”

  „Cum se explică decăderea economică a SUA, etalonul capitalismului, şi ascensiunea economică a Chinei, unde statul are un rol important în economie, prin planificare, control al fenomenelor stihinice ale pieţei, redistribuirea socială a resurselor ?”

  2). „Din ce în ce mai mulţi oameni regretă regimul socialist.”

  Nu ştiu dacă oamenii care regretă regimul socialist sunt „din ce în ce mai mulţi”; sunt tentat să cred că ei sunt din ce în ce mai puţini:

  - pe de o parte, pentru că aceia care au trăit în socialism se împuţinează, prin efectul inexorabil al morţii,

  - pe de altă parte, pentru că cei tineri devin tot mai numeroşi şi ei sunt supuşi, începând cu învăţământul preşcolar, unui proces de instruire anticomunist şi procapitalist. Revolta lor contra acestui sistem capitalist poate fi, cel mult, o îmbrânceală stradală cu forţele care apără sistemul (poliţie, jandarmi, armată etc.). Ei nu sunt pregătiţi intelectual pentru a înţelege că „orice formă de capitalism este un blestem”. Idealul lor poate fi, cel mult, reformarea sistemului, nu schimbarea lui prin revoluţie.

  RăspundețiȘtergere