Domnul Constantin Gheorghe, titularul blogului ”Conștiința unui liberal de stânga”, a scris un articol: ”Dacă ceva rău se poate întâmpla, se va întâmpla”.
Acolo am făcut și eu un comentariu:
Sunt de acord cu ceea ce ați scris. Dar cu un „amendament”: „băsismul” nu este o putere prin el însuși. Există dovezi indubitabile (inclusiv călcarea în picioare a celor 7 milioane de voturi anti-Băsescu, în cadrul referendumului cunoscut) că fundamentul „băsismului” este suportul interesat al unor forțe din afara țării, în primul rând forța Marelui Licurici.
Închei cu o opinie care, probabil, o să vă supere: vom scăpa de „băsism”, în sensul că Băsescu nu va mai fi la comada (a aproape) tuturor pârghiilor puterii. Dar Marele Licurici rămâne. În locul „băsismului” vom avea „pontismul”. Ponta a făcut suficiente dovezi de fidelitate, de obediență pentru a primi firmanul. Diferența între „băsism” și „pontism” nu va fi de esență: în locul limbajului grobian, vom avea parte de un limbaj mai rafinat, dar pumnul robotic va lovi, în continuare, în capul românului, cu singura deosebire că va fi în mănușă de catifea.
Și, uite-așa, trecerea de la băsism la pontism va salva aparența de democrație, spre menținerea românului în confuzie.
Domnul Florian Liviu, titularul blogului ”Anticapitalism”, a scris un articol intitulat: ”Ce concluzii se desprind din căderea lui Dan Voiculescu”.
Am scris următorul comentariu:
„Privatizare înseamnă de fapt expropiere, iar stat de drept înseamnă de fapt legalizarea acumulării fără nici o limită a capitalului precum și exploatarea ocrotită de lege a celor mulți și lipsiți de mijloace de subzistență.”
Domnul Florian Liviu, titularul blogului ”Anticapitalism”, a scris un articol intitulat: ”Ce concluzii se desprind din căderea lui Dan Voiculescu”.
Am scris următorul comentariu:
„Privatizare înseamnă de fapt expropiere, iar stat de drept înseamnă de fapt legalizarea acumulării fără nici o limită a capitalului precum și exploatarea ocrotită de lege a celor mulți și lipsiți de mijloace de subzistență.”
Subscriu.
„Probabil nici Dan Voiculescu nu ar fi făcut [pușcărie] dacă ar fi stat obedient în fața lui Băsescu. Ambițiile politice l-au costat scump pe Voiculescu.”
Am o opinie mai nuanțată. Nu războiul cu individul Băsescu a dus la condamnarea lui Voiculescu, ci :
- faptul că la Antena 3 s-au auzit și critici împotriva Stăpânilor lui Băsescu: Marele Licurici, FMI;
- faptul că în timpul referendumului pentru destituirea lui Băsescu Antena 3 a lovit în slugoiul Marelui Licurici, deci, indirect, în Stăpânii lui Băsescu.
Chiar dacă Antenele sunt instituții ale presei capitaliste, scoaterea lor din funcțiune constituie și un rău (întotdeauna binele și răul coexistă în oricare lucru): pluralismul în circulația informațiilor, opiniilor, va suferi.
Comentariu la articolul ”Vom mai construi ceva vreodată?”, al domnului Constantin Gheorghe
”Eu, ca om de stânga, detest capitalismul. Ca om de stânga nemarxist, cred în virtuțile economiei sociale de piață.”
Și eu detest capitalismul, dar ca om de stânga marxist (îmi asum riscul de a fi etichetat).
Sunt de acord cu multe dintre cele scrise de dv. aici. Dar cred că vă înșelați sugerând că și capitalismul, precum capitaliștii, are naționalitate (folosiți termenii: ”capitalism românesc”, ”capitalul străin”). În opinia mea, capitalismul nu are naționalitate, nu are patrie. ”Patria” capitalismului este piața, adică oriunde se poate obține profit, prin vânzarea mărfurilor. Nu întâmplător forma cea mai eficientă (profitabilă) de capitalism este ”capitalismul multinaționalelor”.
Nu vă însoțesc nici când sugerați că domnii capitaliști sunt băieții buni, preocupați de facerea de bine (locuri de muncă ș.cl.). Gândiți capitalistul ca și cum ar fi un fel de director de întreprindere socialistă. Când un om intră în jocul diabolic al capitalismului, chiar dacă a fost inițial înger, va fi marcat profund de acest joc (sau va fi eliminat din joc). Sistemul lui de valori va fi schimbat, în vârful ierarhiei cocoțându-se interesul, obținerea de profit. Vor fi deteriorate chiar și relațiile cu ființele cele mai apropiate: apar contractele pre-nupțiale (spre evitarea partajării averii printr-un eventual divorț), copiii vor fi crescuți în logica capitalismului (Dinu Patriciu: ”Le-am învăţat să-şi trăiască propria viaţă şi am un contract cu ele, de acum 10 ani: dacă la 30 de ani nu câştigă fiecare câte 150.000 $/an, prin propriile puteri, nu moştenesc nimic”. Cam tot așa ceva a declarat, cu ani în urmă, Bil Gates).
Patrie? Virtute? „Au de patrie, virtute, nu vorbește liberalul, / De ai crede că viața-i e curată ca cristalul?”
Eu cred că regimul Băsescu vrea să bage la puşcărie cît mai mulţi oameni politici pentru a arăta că lupta cu corupţia se face la cel mai înalt nivel. Acest fapt îi creează lui Băsescu o aură de luptător anticorupţie, Europa şi SUA apreciindu-l pentru aşa ceva. Nu este exclus ca Băsescu să primească o funcţie europeană importantă de la prietenii săi populari.
RăspundețiȘtergereDintre susținătorii lui Băsescu, unii sunt cei care au băgat mâinile adânc în butoiul cu miere. Alții sunt naivi păcăliți de imaginea falsă a lui Băsescu, aceea de Sfânt-Gheorghe care luptă cu balaurii.
ȘtergereCu siguranță Băsescu va fi susținut de Stăpânii lui din afară și după ce nu va mai fi Președintele României. Situația lui Băsescu este foarte asemănătoare cu a lui Saddam Hussein, a lui Muammar al-Gaddafi, a lui Hosni Mubarak, a lui Osama bin Laden: Băsescu va fi susținut atât timp cât răspunde la comenzi. Necazul nostru va fi că va fi susținut cu resursele noastre, dar pentru a apăra interese străine.